Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polovina vražd v ČR byla motivována osobními vztahy

Policie ČR, ilustrační fotografie
Policie ČR, ilustrační fotografie
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Praha - V Česku loni meziročně klesla kriminalita o 7,3 procenta na 202.303 trestných činů. Objasněno loni bylo 107.920 trestných činů, což představuje 53,3 procenta případů. Při trestné činnosti loni vznikly škody za zhruba 20,3 miliardy, což byl meziroční pokles o 4,4 miliardy korun.

Podle náměstka policejního prezidenta Jaroslava Vilda za poklesem kriminality stojí dobrá práce policie, její personální posilování a zlepšování technického vybavení.

Objasněnost zůstala na stejné úrovni jako vloni. Podle Vilda to je dobrý ukazatel, jelikož byl počet trestných činů nižší. Pouze čtvrtinu trestných činů vyřešili policisté v Praze. Naopak ve Zlínském Jihočeském, Karlovarském, Ústeckém a Královéhradeckém kraji objasněnost překročila 60 procent. Podle Vilda je to způsobeno tím, že je hlavní město specifické. "Je to otázka místní znalosti policistů, je tu větší fluktuace policistů, je to možná menší zkušenost policistů. Těch faktorů je skutečně mnoho a je to způsobené výsadním postavením Prahy v rámci republiky," uvedl Vild.

Policisté zajistili pachatelům trestné činnosti majetek za 5,4 miliardy korun. Proti roku 2016 to byl pokles, tehdy však policie zločincům zabavila nejvíc majetku v novodobé historii za téměř deset miliard.

Policisté loni nejčastěji vyšetřovali majetkové trestné činy, kterých bylo přes 108.000. Meziročně jejich počet klesl o více než 9500, loni se snížil počet krádeží i vloupání. Hospodářských trestných činů loni bylo přes 26.000 a násilných činů téměř 13.700. I v těchto kategoriích počet činů proti roku 2016 poklesl.

V loňském roce se v Česku stalo 146 vražd, což byl proti roku 2016 nárůst o deset. Podle ředitele tuzemské kriminální policie Michala Foita přes polovinu vražd loni tvořily případy, které byly motivovány osobními vztahy. Dodal, že za posledních šest let se stalo 967 vražd, a kriminalistům se nepodařilo vyřešit 24 případů.

Počet nejbrutálnějších trestných činů byl loni druhý nejnižší od roku 1991, kdy se jich stalo 107. Lepší situace byla pouze předloni, kdy se stalo 136 vražd. Nejvíce vražd bylo naopak v roce 1998, kdy se jich stalo 313.

Kromě vražd mírně zrostl počet mravnostních trestných činů o 122 na 2363. Podle Foita je to způsobené tím, že policie zvýšila aktivitu v oblasti kyberkriminality.

Témata:  kriminalita Policie ČR vražda

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy