Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Terezie Holovská se obrátila na správní soud kvůli senátním volbám na Trutnovsku

Nejvyšší správní soud
Nejvyšší správní soud
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Brno - Podnikatelka Terezie Holovská se obrátila na Nejvyšší správní soud se stížností na nedávné doplňující volby do Senátu na Trutnovsku. Holovská se ucházela o hlasy voličů jako nezávislá kandidátka. 

Holovská v prvním kole obdržela 149 hlasů, do druhého nepostoupila. Senátorem se stal starosta Vrchlabí Jan Sobotka (STAN). Porazil Jiřího Hlavatého (ANO), který před tím o senátorský mandát přišel zvolením do Poslanecké sněmovny.

Městský úřad v Trutnově původně Holovskou odmítl do voleb zaregistrovat s odůvodněním, že nesplnila nutné náležitosti. Hradecký krajský soud, kam Holovská poslala stížnost, ale dospěl k závěru, že podmínku nejméně 1000 podpisů splnila. Uložil proto trutnovskému městskému úřadu, aby Holovskou pro volby zaregistroval.

Holovská se také chtěla stát prezidentkou, nicméně vnitro ji pro nesplnění podmínek do voleb nepustilo. Poté se u soudů neúspěšně pokusila zpochybnit registraci pěti jiných kandidátů kvůli vícenásobným nominačním podpisům některých zákonodárců. I v tomto případě má v plánu obrátit se na Nejvyšší správní soud.

Témata:  Nejvyšší správní soud (NSS) Senát Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 14:04

Hackeři zaútočili na ČTK. Na webu zveřejnili dvě smyšlené zprávy

Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem hackerského útoku. Na stránkách se objevily smyšlené texty o údajném atentátu na nově zvoleného slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. Případem se zabývají příslušné úřady.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy