Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KSČM chce trestat za přeběhlictví zákonodárců

IX. sjezd KSČM v Praze
IX. sjezd KSČM v Praze
Foto: Martina Učňová / INCORP images

Praha - Komunističtí poslanci opět podali ústavní novelu proti takzvanému přeběhlictví zákonodárců. Poslanci a senátoři by podle předlohy přišli o mandát také v případě jejich pravomocného odsouzení k nepodmíněnému trestu za úmyslný trestný čin.

Stejné nebo obdobné novely prosazovala KSČM už v minulých volebních obdobích, schváleny nebyly.

Přeběhlictví podle komunistů narušuje důvěru lidí v politiku i fungování ústavního systému. Jde podle nich o "výpověď plné moci" kandidáta vůči voliči a o porušení závazku vůči politické straně nebo hnutí. Do ústavy proto KSČM chce zařadit ustanovení, podle kterého by mandát zákonodárce mohl zaniknout "ztrátou". Podrobnosti by stanovily jednací řády obou parlamentních komor.

Proti ztrátě mandátu by bylo možné odvolání k Ústavnímu soudu. Na soud by se mohl obrátit dotyčný zákonodárce, předsedové Sněmovny nebo Senátu či skupina 20 poslanců nebo deseti senátorů.

Možnost zániku mandátu kvůli pravomocnému nepodmíněnému odsouzení zákonodárce za úmyslný trestný čin označují komunisté za logický krok, který vychází z požadavku na morální profil člena Parlamentu.

Předloha nyní zamíří k posouzení vládě. Rozhodne o ní Parlament. Protože jde o ústavní novelu, musela by v obou komorách získat třípětinovou podporu, aby byla schválena.

Témata:  KSČM Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky zákony

Aktuálně se děje

6. května 2024 18:12

Egyptské úřady: Hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený

Egyptské úřady oznámily, že hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený pro humanitární pomoc a pro průchody civilistů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační fotografie.

Vykolejené vozy chce ČD odklidit ve čtvrtek. Vlaky u Klínce nepojedou

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava.