Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Biskupy výsledek voleb mrzí. Vyzvali ke smíru

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Výsledek prezidentské volby podle plzeňského biskupa Tomáše Holuba ukazuje, že většina české společnosti nechce být natolik otevřená Evropě, jako byl vyzyvatel Miloše Zemana Jiří Drahoš. Holub to dnes řekl ČTK s tím, že ho výsledek mrzí.

Podle teologa a kněze Tomáše Halíka na Hradě zůstává člověk minulosti, kolem něhož rozdělenou společnost nelze sjednotit. Věří, že šance na změnu politické kultury není zmařena, jen na čas odložena, sdělil ČTK. K rychlému zakopání příkopů mezi tábory příznivců obou prezidentských kandidátů vyzval generální sekretář České biskupské konference Stanislav Přibyl.

ČTK řekl, že výsledek voleb respektuje a byl by rád, kdyby všechny osobnosti veřejného života usilovaly o společné dobro, jímž je smír, pokoj a konec napětí ve společnosti.

"Nositelé naděje na změnu ani po těchto volbách nesmí rezignovat. Důležité je to, že tyto volby ukázaly odhodlání nemalé části společnosti, zejména mladé generace, k překonání toho, co představuje Miloš Zeman a jeho okolí," uvedl Tomáš Halík. "Je třeba udělat vše proto, aby tento vzmach k lepšímu neochabl a politická, kulturní a duchovní iniciativa k obnově pokračovala a získala si ještě více pochopení a podpory. Klíčová bude podpora vzdělání a kritického myšlení, zejména v zacházení s informacemi. Byli jsme před Zemanem, budeme i po něm," podotkl.

"Máme nového prezidenta a já jen věřím, že budeme nadále stát právně za hodnotami, které tuto svobodnou volbu umožňují, tedy úcta vůči jednotlivci a solidarita s potřebnými," uvedl ještě Holub.

"Větší polovina voličů má radost, protože vyhrál ten, koho volili, menší polovina je potom smutná, protože jejich naděje na změnu přišly vniveč. Takový je už život a je nutné výsledky přijmout tak, jak jsou," uvedl Přibyl. "Moc bych si přál, kdybychom byli svornou společností, kde jsou dobré sousedské vztahy, i když ten či onen má na mnohé věci jiný názor. V tomto - domnívám se - máme značné rezervy," doplnil.

Témata:  křesťanství volby volby 2018

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy