Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komunisté požadují, aby komisi pro GIBS vedl Ondráček

Zdeněk Ondráček
Zdeněk Ondráček
Foto: Facebook

Praha - Komunisté budou trvat na tom, aby sněmovní komisi pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů vedl jejich poslanec Zdeněk Ondráček.

 V pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi to řekl předseda KSČM Vojtěch Filip. Sněmovna Ondráčka do funkce nezvolila minulý týden, opozičním stranám vadila jeho činnost za socialismu.

Filip v televizním pořadu řekl, že se KSČM nominace nevzdá. "Přijdeme znovu se Zdeňkem Ondráčkem," uvedl. Odkázal na dohody o obsazení funkcí ve Sněmovně. Například i Piráti říkali, že by vedení kontrolních výborů mělo být rozděleno mezi opoziční strany, připomněl. Piráti tento týden přišli s vlastním kandidátem do vedení komise Mikulášem Ferjenčíkem.

Těsně před Vánocemi sice Sněmovna Ondráčka do čela komise zvolila, předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO) ale volbu anuloval. Panovaly pochyby o tom, zda volební komise určila správně počet hlasů nutných ke zvolení. Filip dnes trval na tom, že Ondráček byl v prosinci zvolen. "Má odbornou kvalifikaci, je schopen rozpoznat, co činí GIBS vůči příslušným orgánům," zdůvodnil nominaci Filip.

Témata:  Zdeněk Ondráček KSČM Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS)

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy