Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

S Chovancem ve vládě určitě sedět nebudu. Měl by odejít, vzkazuje Babiš

Milan Chovanec /ČSSD/ a Andrej Babiš /ANO/
Milan Chovanec /ČSSD/ a Andrej Babiš /ANO/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Šéf hnutí ANO a premiér v demisi Andrej Babiš po minulých zkušenostech určitě nebude sedět ve vládě s Milanem Chovancem (ČSSD). Babiš, který je podruhé pověřen sestavením vlády, to řekl pro deník Právo. 

"To je samozřejmě na soc. dem., koho si zvolí za předsedu. Pokud mají pocit, že pan Chovanec bude dobrý předseda, je to jejich věc a do toho jim nemáme co mluvit. Ale já osobně po minulých zkušenostech s panem Chovancem ve vládě určitě sedět nebudu," oznámil Babiš. 

Chovanec o víkendu osobně podpořil Miloše Zemana, dokonce s ním byl na pódiu, když se vyjadřoval k výsledkům. Podle Babiše zavětřil šanci a očekává, že tímto krokem bude mít větší šance se stát předsedou soc. dem. "Přitom podle mého názoru měl naopak odstoupit, když společně se Sobotkou dovedl ČSSD tam, kam ji dovedl," rýpnul si pro Právo Babiš.

Krajská konference sociálních demokratů v Ústeckém kraji o víkendu nominovala Chovance na post předsedy strany. Získal 112 ze 128 hlasů. Po domovském Plzeňském a Zlínském kraji tak Chovanec získal důvěru už třetího kraje. 

Chovanec, který podporoval v prezidentské volbě Miloše Zemana znovuzvolenou hlavu státu pozval na sjezd ČSSD, který se uskuteční v únoru v Hradci Králové. Úřadující předseda strany Chovanec minulý týden také oznámil, že ČSSD nebude pokračovat ani v programových rozhovorech s hnutím ANO, protože je nelze oddělit od jednání o možné vládní spolupráci. 

Podle Chovance bude záležet na hnutí Andreje Babiše, zda po sjezdu ČSSD osloví nové vedení strany a bude chtít rozhovory obnovit. Babiš k přerušení rozhovorů řekl, že vnímal v ČSSD nejednotné názory. Hnutí ANO proto chtělo počkat na výsledek únorového sjezdu ČSSD, aby sociální demokracie měla jasný mandát pro jednání.

Témata:  Andrej Babiš Milan Chovanec Sociální demokracie (SOCDEM) Miloš Zeman

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 20:44

Stoltenberg: Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy

Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy. Prohlásil to v úterý na návštěvě Polska generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy