Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

NS řeší sado-maso praktiky jako neobvyklé znásilnění

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Brno - Nejvyšší soud (NS) se na základě dovolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana zabývá neobvyklým případem znásilnění. Muž si s obětí prostřednictvím internetového chatu domluvil sadomasochistický styk.

Když se potkali tváří v tvář a muž přistoupil k bolestivým a ponižujícím praktikám, žena souhlas vzala zpět. Muž ale podle obžaloby na její odpor, prosby a pláč nijak nedbal.

Krajský soud v Ostravě muže poslal na sedm let do vězení, Vrchní soud v Olomouci jej zprostil obžaloby s odůvodněním, že mohl projevy nesouhlasu pokládat za součást "hry" a předem smluveného scénáře.

Žena má trvalé zdravotní následky, dvakrát se pokusila o sebevraždu. Podle Zemana je výklad provedený vrchním soudem neudržitelný. Poukázal na obecnou zkušenost, že internetové klábosení z bezpečí vlastního domova je plné siláckých výzev a nereálných fantazií.

"Domluva na chatu je za této situace sice také domluvou, ale domluvou velmi vratkou. Domluva sadomasochistických praktik na chatu proto není schváleným a pro zúčastněné následně povinným scénářem," stojí v dovolání.

Žádná dohoda navíc nemůže omezit ženu v jejím svobodném rozhodnutí, zda a v jaké podobě svolí k sexuálnímu styku. "Nikdo se nemůže dopředu zbavit svých základních práv v oblasti svobody a lidské důstojnosti," uvedl Zeman v dovolání. Nejvyšší soud dovolání obdržel minulý týden. V průměru v trestních kauzách rozhoduje asi 40 dnů.

Témata:  Nejvyšší soud znásilnění internet

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy