Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak bude vypadat politická situace po Zemanově zvolení? Usmíří se Zeman s ČSSD?

Zemanovo vítězství ve volbě prezidenta 2018
Zemanovo vítězství ve volbě prezidenta 2018
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Výsledky prezidentských voleb jsou známy. Na pět let bude prezidentem opět Miloš Zeman, který svůj mandát dokázal obhájit. Hlava státu dostala podporu od hnutí ANO, KSČM a SPD. Sociální demokracie byla tradičně kvůli prezidentské volbě rozdělená. Jak bude vypadat politická situace po Zemanově zvolení?

Do štábu Miloše Zemana, který měl stejně jako před pěti lety v prezidentské volbě zázemí v Top Hotelu Praha, dorazili kromě jeho příznivců také velmi známí politici, kteří hlavu státu otevřeně podporovali. Řeč tu není o zpěvákovi Danielu Hůlkovi nebo hudebníkovi Františku Ringo Čechovi, nýbrž o Tomiovi Okamurovi či Milanu Chovancovi z ČSSD. Miloš Zeman prohlásil, že jde o jeho přátele, a kdyby měl čas přijet i premiér Andrej Babiš, tak by se pro něj místo určitě našlo také.

SPD Tomia Okamury jednoznačně ve volbě hlavy státu preferovala Miloše Zemana, zejména kvůli stejnému postoji otázce migrační krize, ale také k přístupu k tzv. aktivnímu občanství, protože Miloš Zeman je zastáncem nejen obecného referenda, kde by si lidé mohli například vyjádřit k setrvání v Evropské unii, ale také přímé volby starost, primátorů nebo hejtmanů. "Ode dneška si tykáme," sdělil Okamura DVTV s tím, že přijal nabídku od prezidenta Zemana na tykání.

Zarážející byla přítomnost v Zemanově štábu statutárního místopředsedy ČSSD Milana Chovance, který rovněž ve volbách volil současnou hlavu státu. Chovanec byl také účastníkem tzv. lánské schůzky, kde se vyjednával možný puč ve straně a odsunutí Bohuslava Sobotky z postu předsedy strany a tím pádem premiéra. Zeman se netají k osobní zášti k Sobotkovi, protože jej nepodržel v tehdy nepřímých prezidentských volbách v roce 2003. 

Sobotka však rebelii ve straně ustál a Michal Hašek, Jeroným Tejc, Zdeněk Škromach, Jiří Zimola, kteří se sešli s prezidentem Zemanem po vítězství v parlamentních volbách v roce 2013, se stáhli do pozadí. Výjimkou byl ale Milan Chovanec, další účastník "puče". Ten se však stal ministrem vnitra. Na tiskové konferenci, kde znovuzvolený prezident Zeman rozdával úsměvy a rozhovory, se podobně choval i jeho přítel Chovanec, který čirou náhodou oznámil, že bude usilovat o post předsedy ČSSD na mimořádném sjezdu strany 18. února v Hradci Králové.

Už minulá prezidentská volba ukázala, že je v této otázce sociální demokracie nejednotná, protože půlka strany podporovala Zemana a druhá stranického kandidáta Jiřího Dientsbiera. Pokud by se Milan Chovanec stal předsedou sociální demokracie, pak se dá očekávat postupné usmiřování ČSSD s prezidentem Zemanem, jak ostatně po tom volají například bývalý předseda strany a premiér Jiří Paroubek nebo účastník lánské schůzky Jiří Zimola. 

Přestože se Andrej Babiš a Milan Chovanec moc v lásce nemají, pak by určitě našli s prezidentem společnou řeč ohledně sestavování vlády. Babiše si sice vedení strano opět vybralo jako svého jediného kandidáta na post premiéra, i když to je právě problém kvůli jeho trestnímu stíhání pro ostatní strany, ČSSD nevyjímaje. Babiš už avizoval, že jestli má být jeho osoba zásadním překážkou pro sestavení stabilní vlády, pak na premiérském postu netrvá. 

Nicméně dal jasně najevo, že si rád počká na zmíněný sjezd ČSSD, kde si strana zvolí nové vedení. Je otázka, jak se při volbě předsedy strana zachová, protože Chovanec je jasně prozemanovský, kdežto Jan Hamáček drží s prezidentem čistě profesionální vztah. Svou úlohu v přesvědčování členů strany možná sehraje i prezident Miloš Zeman, který by rád, kdyby stranu vedl někdo z jeho blízkých. Účel lánské schůzky by pak byl splněn, i když s pětiletým zpožděním. Je tak velmi pravděpodobné, že by se Babiš na Zemanovo doporučení stáhl, post premiéra nabídl někomu jinému ze strany a ČSSD by byla ochotna vstoupit s ANO do vlády. Tichá podpora komunistů a SPD by pak byla samozřejmostí, protože Andrej Babiš, trestně stíhaný osoba, už není v čele vlády.  

Témata:  Miloš Zeman Milan Chovanec Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy