reklama

Beneš pro server iRozhlas už o víkendu odmítl, že šlo o nevhodné gesto. "Tykám si s Milošem Zemanem od počátku 90. let. V té době on začínal a já jsem s ČEZ neměl zdaleka nic společného," napsal serveru.

"Skupina ČEZ a jeho představitelé se vždy chovají apoliticky. Jednání generálního ředitele společnosti pana Daniela Beneše nelze považovat za politicky angažované. Nijak se osobně neangažoval v prezidentské volební kampani, byl pouze podpořit po skončení voleb prezidenta republiky a následně i pogratulovat k jeho znovuzvolení. Prezident republiky je hlavou státu - jedné z nejvyšších ústavních funkcí, ve které zastupuje všechny občany České republiky a stojí nad politickými stranami," řekl dnes mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Média v posledních letech častokrát spekulovala o tom, že svůj vliv v ČEZ chce navýšit současný premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Například loni v lednu Babiš uvedl, že zástupci ministerstva financí, které tehdy vedl, v dozorčí radě firmy hlasovali na konci roku 2016 proti prodloužení mandátu stávajícímu vedení firmy. Byli ale přehlasováni a dozorčí rada před Vánocemi 2016 potvrdila ve funkci předsedy představenstva na další čtyři roky Beneše.

"Daniel Beneš se dlouhodobě cítí ohrožen v pozici ředitele ČEZ. Z těchto důvodů hledá silné spojence a jedním z nich by mohl být i prezident Miloš Zeman," domnívá se hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.