Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výsledky prezidentských voleb byly vyhlášeny ve Sbírce zákonů, na jejich zpochybněním mají lidé týden

Druhé kolo prezidentských voleb 2018
Druhé kolo prezidentských voleb 2018
Foto: INCORP images

Praha - Výsledky letošních prezidentských voleb byly dnes ráno vyhlášeny ve Sbírce zákonů. Sdělení Státní volební komise obsahuje informace o tom, že Miloš Zeman získal 2,85 milionu hlasů, tedy 51,36 procenta, zatímco Jiří Drahoš 2,7 milionu hlasů, což bylo 48,63 procenta.

Platné hlasy odevzdalo 5,554.596 voličů z 5,569.665, kteří se volebního finále zúčastnili. Hlasovat mohlo 8,34 milionu voličů.

Na zpochybnění voleb u Nejvyššího správního soudu mají lidé sedmidenní lhůtu, která tak skončí v úterý 6. února. Soud musí o všech podaných návrzích rozhodnout do 15 dnů od jejich doručení. S případnými stížnostmi by se tak měl vypořádat do 22. února.

Po vyhlášení celkových výsledků voleb bude možné zpochybnit jak hlasování při nynějším finále, tak hlasování v úvodním volebním kole před dvěma týdny. Stížnost mohou podat voliči nebo poslanci a senátoři, kteří nominovali některého z kandidátů.

O prezidentský úřad se ucházelo devět lidí. Každý z nich musí do 90 dnů po vyhlášení výsledků voleb zveřejnit na svých volebních webech zprávu o financování volební kampaně a vyúčtování poslat Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí. Čas na to mají do konce dubna.

Témata:  zákony Miloš Zeman Jiří Drahoš

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy