Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Příští rok má fungovat e-neschopenka, projekt se však zadrhl

Čekárna
Čekárna
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Praha - Se zavedením e-neschopenek od ledna 2019 počítá schválená novela o nemocenském pojištění. Přípravy projektu se ale zadrhly. Zatím není jasné, kdo by ho měl provést a kdo dodá programové vybavení.

"Je krásné, že máme připravenu legislativu na příští rok. Nemáme ale ten software a ještě ani vlastně nevíme, kdo to bude realizovat," řekla dnes výboru ministryně práce v demisi Jaroslava Němcová (ANO). Podle ní se vypíše výběrové řízení na "nadlimitní zakázku", tedy na zakázku za větší sumu peněz.

Na přípravu má ministerstvo 11 měsíců. Podle politického náměstka ministryně Olega Blaška projekt nastartovala Česká správa sociálního zabezpečení, která nemocenské vyplácí. Měl být součástí jednotného informačního systému resortu. "Po smluvní stránce je to (s projektem) velmi komplikované, v tuto chvíli visí ve vzduchoprázdnu. Nyní zvažujeme, že by byl pod ministerstvem práce," uvedl Blaško.

Od loňského června pracovníci ministerstva začali chystat návod na používání e-neschopenek a popsali postup. Ohled se bral i na zabezpečení citlivých údajů. Nastavení je podle zástupců resortu připraveno, nyní se ale rozhoduje o tom, kdo ho technicky provede.

Podle šéfa senátního zdravotního a sociálního výboru Petera Koliby (ANO) by zavedení e-neschopenek bylo snadnější, než je tomu u e-receptů. "E-neschopenka by zvýšila přehled i informovanost. Byla by daleko jednodušší než e-recept, protože by se týkala menšího počtu lidí," uvedl Koliba. Dodal, že jako lékař e-recepty používá už několik let. O registraci pro e-neschopenku požádal už loni v říjnu, zatím ji nedostal.

Podle Němcové má ministerstvo rozpracované tři desítky podobných větších projektů. Řada z nich je propojená a souvisí spolu. Pokud by se příprava do konce letoška nestihla a nebylo možné zahájit provoz od ledna příštího roku, ministerstvo by se snažilo o změnu zákona s odkladem termínu, dodala ministryně.

Témata:  zdravotnictví Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ)

Aktuálně se děje

10:59

Korupce v Rusku. Šojgu přijde o náměstka, soud ho poslal do vazby

Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby náměstka ministra obrany Sergeje Šojgua. Timur Ivanov byl zadržen v úterý pro podezření z braní úplatků, za což v případě odsouzení hrozí až 15 let vězení. O případu informují ruská média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy