reklama

Podle pravomocného rozsudku muž vytvořil fiktivní směnky s podpisem velmistra Rytířského řádu Křižovníků s červenou hvězdou v celkové hodnotě asi 100 milionů korun. Reálnou škodu nakonec řádu nezpůsobil.

Šejnost ve stížnosti k ÚS zdůraznil, že v odvolacím řízení navrhl 36 důkazů, ale Vrchní soud v Praze je neprovedl. "ÚS nemá za to, že by v řízení bylo v oblasti skutkových zjištění a dokazování porušeno právo stěžovatele na spravedlivý proces. Nezjistil procesní pochybení obecných soudů, která by dosahovala ústavněprávní roviny, a nepovažoval za zjevně nepřiměřený ani uložený trest," stojí v usnesení.

Vrchní soud v Praze vynesl pravomocný verdikt nad Šejnostem předloni loni v březnu. Šlo o souhrnný trest, Šejnost měl i další problémy se zákonem. Profesní komora jej vyškrtla z řad advokátů. Loni v dubnu jeho dovolání odmítl Nejvyšší soud.

Šejnost vinu už dříve popřel. Připustil jen to, že se u řádu domáhal vypořádání podílové odměny za právní služby, které řádu podle svých slov poskytoval při církevních restitucích a správě majetku.

Podle loňského rozhodnutí Nejvyššího soudu justice shromáždila dostatek důkazů a řádně vysvětlila, proč neuvěřila Šejnostově verzi. Ze znaleckých posudků prý jasně plyne, že podpisy velmistra řádu na směnkách jsou pravé, ovšem teprve poté na směnky přibyl tištěný text. Podle znalců k tomu posloužilo multifunkční zařízení v Šejnostově advokátní kanceláři.