Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Volby by vyhrálo hnutí ANO. O druhé místo je rvačka

Anfrej Babiš /ANO/ v OVM
Anfrej Babiš /ANO/ v OVM
Foto: Reprofoto ČT

Praha - V lednovém šetření Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) se tradišně zjišťovala podpora politických stran a ochota veřejnosti zúčastnit se parlamentních voleb. Podle modelu má největší podporu ANO (30,5 %), poté v podstatě shodně ČSSD (12,5 %), Piráti (12,5 %) a ODS (12 %).

Všem dotazovaným s volebním právem, byla položena otázka týkající se volební účasti. Na otázku odpovědělo kladně 66 % dotázaných („rozhodně ano“ 38 % a „spíše ano“ 28 %), 28 % záporně („spíše ne“ 10 %, „rozhodně ne“ 18 %). Zbytek dotázaných (6 %) zvolil odpověď „nevím“.

Podle získaných dat je deklarovaná volební účast vyšší než reálná účast v parlamentních volbách v říjnu 2017 (60,8 %). Toto navýšení může být způsobeno obdobím sběru dat, které probíhalo mezi prvním a druhým kolem prezidentských voleb, uvedl soc.cas.cz.

Do modelu vstupují respondenti na základě deklarované volební účasti vždy s vahou podle zvolené odpovědi. Osoby, které zvolily odpověď „rozhodně ano“ mají pravděpodobnost 100 %, „spíše ano“ 75 %, „spíš ne“ a „nevím“ 25 %. "U respondentů, kteří zvolili možnost „rozhodně ne“ předpokládáme nulovou pravděpodobnost účasti a na otázku na volbu strany již neodpovídají," uvedli autoři průzkumu.

ANO: 30,5 %

ČSSD: 12,5 %

Piráti: 12,5 %

ODS: 12 %

KSČM: 8 %

SPD: 7,5 %

Lidovci: 5 %

TOP 09: 4 %

STAN: 3 %

Svobodní: 1,5 %

Zelení: 1,5 %

Témata:  volební preference průzkumy volby Andrej Babiš

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy