Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lži, ubožáci a neonáckové. To je trestuhodné. Dienstbier či Dolejš kritizují Roznera a Okamuru

Tomio Okamura (SPD)
Tomio Okamura (SPD)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Českým veřejným prostorem silně rezonují výroky představitelů SPD Miloslava Roznera a Tomia Okamury o romském táboře v Letech. Slova o „pseudokoncentráku“ spustila lavinu reakcí. K věci se vyjádřili i bývalý ministr a prezidentský kandidát z roku 2013 Jiří Dienstbier nebo poslanec za KSČM Jiří Dolejš.

„Výroky českých extremistů a neonacistů zpochybňující holokaust jsou nepřijatelné a trestuhodné.“ píše na svém Facebooku Dienstbier. „Nelze o táboře v Letech mluvit jako o neoploceném táboře s volným pohybem nebo dokonce jako o „neexistujícím pseudokoncentráku“, jak předvedli Okamura s Roznerem. Jde o těžko představitelnou neúctu ke stovkám obětí, včetně mnoha dětí, které podmínky v Letském koncetráku nepřežily.“ pokračuje exministr a poukazuje tak na nedávné výroky politiků z SPD.

Dienstbier dále také vyzval, aby byl Okamura za své komentáře odvolán z čela Sněmovny. „Demokratičtí politici v Poslanecké sněmovně by neměli tolerovat setrvání osoby s takovými názory na pozici jejího místopředsedy.“ píše. Dále připomíná, že to byla právě vláda Bohuslava Sobotky, která vykoupila vepřín, jež dnes na místě bývalého tábora stojí „Ve světle těchto výroků je o to cennější, že se konečně podařilo vykoupit vepřín v Letech a že na místě bývalého koncentračního tábora může vzniknout důstojné pietní místo. Jsem hrdý, že jsem k tomu mohl napomoci.“.

K tématu se vyjádřil i komunista Jiří Dolejš. „Lety prostě byly od Heydricha nástrojem holocaustu (porajmos) - vše ostatní jsou jen nekompetentní kecy nebo osvětimské lži nechutných neonácků.“ píše poslanec pod Dienstbierovo vyjádření. „v Auschwitzu skončilo na tisíce českých Romů, to bych chtěl vidět jak by ti rasističtí ubožáci zvládali ten "wellness" v téhle přípravce na vyhlazovací tábor“ dodává ostře Dolejš.     

Témata:  Jiří ml. Dienstbier Jiří Dolejš koncentrační tábor Lety Tomio Okamura Miloslav Rozner

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy