Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruský hacker podal stížnost k Ústavnímu soudu

Ministerstvo vnitra
Ministerstvo vnitra
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha/Moskva - Podezřelý ruský hacker Jevgenij Nikulin (30), který v pražské pankrácké věznici čeká na rozhodnutí o svém vydání, podal ve čtvrtek druhou ústavní stížnost. Chce tak zvrátit verdikt Nejvyššího soudu o přípustnosti vydání do USA. Nikulin rovněž zažaloval rozhodnutí, jímž mu prý české ministerstvo vnitra odepřelo "humanitární azyl".

Nikulin byl zadržen v říjnu 2016 v Praze. USA ho viní z útoků na sociální sítě LinkedIn a Formspring a webové úložiště Dropbox z let 2012-2013. O jeho vydání žádají Spojené státy i Rusko.

Přípustnost extradice do obou zemí už potvrdily české soudy. Konečné slovo bude mít ministr spravedlnosti, tříměsíční lhůta běží od loňských Vánoc.

Loni v listopadu Nejvyšší soud pravomocně rozhodl o přípustnosti Nikulinova vydání do Spojených států. Advokáti zadrženého Rusa ve čtvrtek podle informací ruské agentury TASS podali ústavní stížnost, kterou odůvodnili porušením Nikulinova práva na spravedlivý proces a práva na obhajobu. Stížnost nemá odkladný účinek, advokáti podle dřívějšího prohlášení doufají, že Ústavní soud neumožní ministru spravedlnosti o vydání rozhodnout.

Nikulin požádal české ministerstvo vnitra o poskytnutí "humanitárního azylu," s žádostí ale údajně neuspěl. Advokát Martin Sadílek ruské agentuře řekl, že na rozhodnutí ministerstva podal na Nikulinův pokyn žalobu. Humanitární azyl prý Nikulin potřebuje proto, že "se obává, že projednávání jeho případu v USA nebude spravedlivé".

Témata:  Ústavní soud ČR Ministerstvo vnitra České republiky Rusko

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy