Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

TOP 09 a lidovci zkritizovali Zemana. Jednali také o společných kandidátkách do voleb

Sněm TOP 09 2017 (25.11.2017).
Sněm TOP 09 2017 (25.11.2017).
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Představitelé lidovců a TOP 09 se dnes ve Sněmovně sešli, aby probrali situaci před druhým kolem sestavování kabinetu. Prezident Miloš Zeman podle místopředsedy lidovců Mariana Jurečky nepřímo rezignoval na to, aby v Česku byla většinová koaliční vláda.

Strany shodně kritizovaly to, že neprobíhají intenzivní jednání, měsíce uplynulé od voleb považují za ztrátu času. První vláda Andreje Babiše (ANO) důvěru nedostala, Zeman nyní přestal podmiňovat Babišova jednání většinou ve Sněmovně, kvůli vlastnímu vítězství v prezidentských volbách už mu nedává ani časový limit.

Jurečka řekl, že Zemanovo rozhodnutí je pro něj překvapením. "Všichni si vzpomínáme, kdy tu řekl, že bude chtít pro druhý pokus garanci 101 hlasů. Nyní to už neplatí, hovoří se o většině přítomných. Tím prezident nepřímo řekl, že on jako prezident rezignuje na to, aby tu pro příští čtyři roky byla většinová vláda, která bude mít přes 101 hlasů," uvedl.

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil řekl, že čtvrteční schůzka Zemana s Babišem ukázala, že jejich pakt nadále pokračuje. Babiš podle něj od prezidenta dostal velkorysé podmínky a je díky nim velice zvýhodněn. "Doufejme, že k tomu přistoupí odpovědněji a nedopadne to jako při prvním pokusu," konstatoval Pospíšil. Za velkou chybu označil Zemanovo rozhodnutí, že nebude chtít garanci 101 hlasů. Apeloval na něj, aby udělal maximum pro sestavení vlády, která dostane důvěru.

Lidovci zopakovali, že jsou ochotní spolupracovat s ANO, jejich podmínkou je však to, že ve vládě nebude trestně stíhaná osoba. Babiš čelí stíhání kvůli údajnému dotačnímu podvodu v případu Čapího hnízda. Jurečka zopakoval, že šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek v této souvislosti připustil i možnost, že by v kabinetu solidárně chyběli předsedové všech koaličních stran.

TOP 09 naopak s ohledem na minulá hlasování tvrdí, že koalice už ve Sněmovně existuje, a to mezi ANO, KSČM a SPD. "Je jen otázkou, zda se přidají další strany, ale zásadní koalicí budou tyto tři," uvedl předseda Pospíšil.

Pospíšil, o kterém se spekuluje jako o možném lídrovi pražské kandidátky TOP 09, na dotaz ČTK uvedl, že o možné společné kandidátce s lidovci v hlavním městě se vyjednává a ohledně výsledku je optimistický. Odmítl ale potvrdit svou kandidaturu, jasno by podle jeho odhadu mělo být na přelomu března a dubna.

Komunální volby se letos budou konat nejpozději 5. a 6. října. Senátní volby by mohly být o týden či dva později, tedy ve stejných dnech, v jakých se uskutečnily před šesti lety. Tehdy si lidé vybírali senátory ve stejných 27 obvodech, ve kterých je budou volit nyní. Termín voleb vyhlašuje prezident nejpozději 90 dnů před jejich konáním.

Kandidaturu do Senátu už oznámilo několik známých osobností. Mezi nimi třeba neúspěšný prezidentský kandidát Marek Hilšer, který se o hlasy voličů bude ucházet v Praze. Nyní ještě jedná s politickými stranami o případné podpoře. Do voleb půjde i bývalý rektor Masarykovy univerzity v Brně Mikuláš Bek, kterého podpořili Starostové a nezávislí. Jedním z jeho soupeřů v souboji o křeslo po senátorce Elišce Wagnerové (Zelení) bude brněnský kadeřník Jan Špilar, kterého nominovala KDU-ČSL. Do Senátu bude chtít vstoupit také předseda lidovců Pavel Bělobrádek, který chce kandidovat na Náchodsku. Na Třebíčsku má za TOP 09 kandidovat herec Oldřich Navrátil.

Témata:  TOP 09 KDU-ČSL Marian Jurečka

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy