Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obrovský úspěch českých vědců. Po třech měsících dokázali vyvinout test na virus zika

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Ostrava - Vědci z národní referenční laboratoře v Ostravě slaví obrovský úspěch. Podařilo se jim totiž vyvinout spolehlivý test na nebezpečný virus Zika. Vzorky nakažené krve ze Španělska získali přitom teprve v únoru.

Tým vědců z Ostravy na novém testu intenzivně pracoval několik týdnů. Virus Zika, který se stal strašákem hlavně pro těhotné ženy, se zjišťoval z komerčních německých testů, ty ale nebyly úplně přesné.

Proto vědci z národní referenční laboratoře v Ostravě na začátku února začali pracovat na novém a mnohem přesnější testu, který má právě zákeřný virus bezpečně odhalit z krve. A teď zveřejnili pozitivní výsledky, vyvinuli spolehlivý test.

Virus Zika přenáší hlavně komáři. Převážně v oblasti Latinské Ameriky už napadl tisíce těhotných žen, pro něž je nemoc nejnebezpečnější. Způsobuje deformaci plodu, děti se rodí s takzvanou mikrocefali, což je nedovyvinutí mozku.

Pro většinu dospělých není Zika nebezpečná, nemoc svým průběhem připomíná chřipku. Horečku doprovází bolesti kloubů a hlavy a trvá zhruba 2 až 7 dní. Virus se objevuje v krvi i spermatu, takže může být přenášen i pohlavním stykem.

Témata:  virus Zika Ostrava komáři vědci

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.