Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie uzavřela případ pěstounky z Rokycan, holčička na následky týrání zemřela

Násilí na dětech, ilustrační fotgorafie
Násilí na dětech, ilustrační fotgorafie
Foto: Pixmac

Rokycany - Policie uzavřela vyšetřování případu pěstounky z Rokycan. Mladá žena podle spisu opakovaně v dosud neupřesněném počtu případů napadala dítě. Dvouleté děvčátko na následky zranění hlavy v říjnu zemřelo.

Policisté nyní uzavřeli spis. Žena, kterou loni poslal soud do vazby, je obviněná z týrání svěřené osoby a z těžkého ublížení na zdraví. Pokud státní zástupce akceptuje návrh policie a vypracuje obžalobu v souladu s obviněním, bude ženě u soudu hrozit až šestnáctileté vězení.

Po posledním útoku děvčátko utrpělo zranění hlavy a obličeje, na které následně v nemocnici zemřelo. Vyšetřovatelé se případem intenzivně zabývali, nechali si vypracovat několik posudků, například z psychiatrie či klinické psychologie. Specialisté na kriminalistické techniky a expertizy vypracovali posudek z genetiky.

Policie zjistila, že manželský pár měl od července svěřeny do pěstounské péče dvě nezletilé děti - dvouleté a půlroční. Pěstounka, teta malých dětí, je podezřelá z týrání staršího dítěte.

Například Asociace náhradních rodin v této souvislosti kriticky upozornila na složitý systém pěstounské péče v Česku, který znamená rozdílné podmínky pro příbuzenské a nepříbuzenské pěstounství. Zásadní problém je podle asociace v tom, že lidé, kteří se pro pěstounství rozhodli sami, musejí projít důkladnými psychotesty a školeními. Pěstouni, kteří dostanou do péče své příbuzné, ale nic takového nepodstupují.

Témata:  týrané děti pěstounská péče děti

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy