reklama

Plány z koncepce pro výstavbu armády počítaly s tím, že do konce loňského roku bude sloužit asi 1900 aktivních záložníků. Armáda jich ale podle generálního štábu v té době měla 2266. Na začátku letošního roku pak byli do armádních tabulek začleněni další, kteří musí ještě absolvovat výcvik ve Vyškově.

Podle některých odborníků je 5000 záložníků minimum a česká armáda by jich potřebovala podstatně více. Část z AZ je určena pro doplňování bojových jednotek, další tvoří teritoriální jednotky, které by měly v případě krizové situace na starosti třeba ochranu důležitých objektů. Vláda je může do služby povolat také třeba na pomoc při povodních a dalších hrozbách.

Vedení armády úspěšnost náboru přičítá legislativním změnám, které začaly platit v roce 2016, zároveň "změně klimatu" ve společnosti, která se začala více věnovat bezpečnostním tématům. "Snad mohu mluvit i za ostatní kolegy (poslance), aktivní zálohy jsou nedílnou součástí armády a je zapotřebí je podporovat a rozvíjet všechny věci, které se odehrály z hlediska legislativy za minulé (volební období)," poznamenala předsedkyně obranného výboru Jana Černochová (ODS).

Podle statistiky generálního štábu je mezi aktivními záložníky nejvíce zastoupena věková skupina mezi 31 a 45 lety, z níž velká část má ještě zkušenosti z povinné vojenské služby. Mladších členů je 20 procent. V jednotkách slouží také asi 180 žen. Většina z aktivních záložníků je vyučena nebo má maturitu, vysokoškolské vzdělání armáda požaduje pouze u důstojníků.

Aktivní zálohy se letos zúčastní cvičení Hradba 2018, které v dubnu naváže na podobné cvičení z roku 2016. Pozvánku na něj dostane 1400 záložníků. Cvičit budou ochranu objektů důležitých pro obranu státu, spolupráci s policií nebo střežení hranic.