Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Případ šesti squatterů bude policie řešit ve zkráceném řízení

Policie ČR
Policie ČR
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha – Policie se případem šesti squatterů, kteří ve středu jako poslední opustili usedlost Šatovka v Praze 6, zabývá ve zkráceném řízení. Podezírá je z neoprávněného zásahu do práva k domu, bytu nebo nebytovému prostoru.

Uvedl to mluvčí pražských policistů Jan Daněk. Policie všech šest lidí zadržela, podle vyjádření aktivistů v cele předběžného zadržení stále jsou. Policie to odmítla komentovat. Aktivistům hrozí až dva roky vězení.

Usedlost v Šáreckém údolí obsadily dvě až tři desítky squatterů v pátek večer. Po jednání s policií a radnicí část z nich budovu opustila, deset ale odejít odmítlo a zůstali na střeše budovy. V pondělí Šatovku opustili tři lidé, v úterý z domu odešel další muž. Policie je převezla na služebnu, předběžně zadrženi ale mohli být pouze 48 hodin. Dva z těchto squatterů jsou obviněni, ohledně dalších dvou bylo také zahájeno zkrácené řízení.

Zástupce aktivistů informoval, že Obvodní soud pro Prahu 6 už jednoho squattera potrestal dvouměsíční podmínkou s ročním odkladem, mluvčí soudu Zuzana Barochová to zatím potvrdit nemohla.

Zkrácené přípravné řízení podle trestního řádu znamená, že squatterům bylo sděleno podezření, nebyli obviněni. Do 14 dnů musí policisté věc předložit státnímu zástupci. Ten pak soudu může předat návrh na potrestání. S podezřelými může být také sjednána dohoda o vině a trestu, nebo může policie případ odložit.

U dvou obviněných bude pokračovat trestní stíhání, které může vyústit až k podání obžaloby. Hrozí jim ale stejný trest jako dalším aktivistům.

Aktivisté dnes na podporu šesti zadržených svolali setkání před pražským policejním ředitelstvím v Kongresové ulici. V prohlášení na internetu dříve uvedli, že mají v úmyslu v Šatovce vytvořit prostor pro setkávání lidí, kteří chtějí tvořit, vzdělávat se a žít bez nutnosti vlastnit, profitovat, generovat zisk. Představitelé městské části tvrdí, že jejich plány s budovou brzdí nutná změna územního plánu, na kterou čekají už sedmým rokem. Radnice chce v Šatovce vytvořit místo pro setkávání a přednášky zejména pro seniory.

Témata:  squateři Praha Policie ČR

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy