Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Případ squatterů ze Šatovky: Soud nařídil hlavní líčení na 2. března

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Praha - V případu squatterů, kteří koncem minulého týdne obsadili usedlost Šatovka v Praze 6, nařídila soudkyně na 2. března hlavní líčení. Podle policie se squatteři dopustili neoprávněného zásahu do práva k domu, bytu nebo nebytovému prostoru, hrozí jim až dvouleté vězení.

Podle jedné z aktivistů Emy Svobodové by se hlavní líčení mělo týkat všech deseti lidí. "Jsme rádi, že soudkyně nařídila hlavní líčení na 2. března, kdy se bude rozhodovat ve veřejném procesu," řekla Svobodová novinářům po skončení neveřejného soudního zasedání.

Soudkyně podle ní sloučila případ všech deseti aktivistů dohromady. K jednání bude předvolán i starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09). "My především doufáme, že celá tato věc povede k tomu, aby dům nebyl prázdný a že se ho podaří nějak oživit. Během doby, kdy jsme tam byli, jsme od starosty (Koláře) slyšeli, že i kdyby se teď město rozhodlo, že s tím bude něco dělat, trvalo by minimálně další dva roky, než se případ domu hne," řekla Svobodová.

Aktivisté by v Šatovce v tomto mezidobí chtěli realizovat projekt, který městské části navrhli. "Nechceme nijak bránit vlastníkovi v jeho vlastnických právech. Říkali jsme, že v momentě, kdy se tam bude něco dělat, dobrovolně odejdeme," dodala aktivistka.

Usedlost v Šáreckém údolí obsadily dvě až tři desítky squatterů v pátek večer. Po jednání s policií a starostou Kolářem část z nich budovu opustila, deset ale odejít odmítlo a zůstali na střeše budovy. V pondělí Šatovku opustili tři lidé, v úterý z domu odešel další muž. Ve středu po poledni opustilo usedlost zbylých šest lidí.

Témata:  squateři Praha soudy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy