Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vašáryová: Slovensko už dlouho nemá Zemana rádo

Zemanovo vítězství ve volbě prezidenta 2018
Zemanovo vítězství ve volbě prezidenta 2018
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Slovenská herečka, diplomatka, státní úřednice a politička Magda Vašáryová se netají svými antipatiemi k českému prezidentovi Miloši Zemanovi. V nedávné volbě prezidenta navíc působila jako poradkyně neúspěšného kandidáta Michala Horáčka. Ani po volbách ve sví kritice nepolevuje.

Vašáryová v rozhovoru pro Seznam Zprávy mluvila například o českém premiérovi v demisi Andreji Babišovi. Slováci si ale podle ní moc nevšímají toho, že Slovák dělá českého premiéra. Tím, že slovenský ústavní soud konstatoval, že vést Babiše jako někdejšího spolupracovníka komunistické Státní bezpečnosti je v pořádku, podle ní Slováci věc uzavřeli. A teď je na Češích, jak se s Babišem vypořádají. „Ta představa, že když je někdo velmi bohatý, tak už nebude chtít víc, je velmi  naivní,“ varuje Čechy.

Slovenská politička také poslala vzkaz odpůrcům Babiše a Zemana. Varovala je před moralizováním, od toho by prý měli ustoupit, protože s ním se nikdo daleko nedostal. Čeští voliči dobrovolně rozhodli stát „zaměstnanci Babišova holdingu, kteří nesmějí o ničem rozhodovat“. A tuto volbu je prý třeba vzít jako danou věc.

„Nemá smysl se zabývat tím, co by bylo bývalo, kdyby se bylo bývalo stalo toto. To bere spoustu energie,“ tvrdí Vášáryová. Tuto nergii by podle jejího mínění měli lidí nasměrovat jinam. Například by měli ostatním vysvětlovat třeba to, že nemusí mít hrůzu z eura.

Naopak z Pirátů, z KSČM a z Tomia Okamury, kteří prosazují referendum, by Češi obavy mít měli. „Možná vás překvapím, ale z mého pohledu jsou Piráti jedni z nejnebezpečnějších,“ upozornila slovenská politička. Příliš často prý mění názory podle toho, jak vyznívají třeba jejich ankety na položené otázky na internetu. Vašáryová se však domnívá, že u politické strany by měla panovat pevnost názorů.

V souvislosti s volbou českého prezidenta zdůraznila, že by Češi neměli zapomínat, že český prezident nemá podle Ústavy příliš velké pravomoci. „Starého pána třeba nechat, ať tam sedí, ... ať se léčí. A uvidíme,“ má jasno Vašáryová. Slováci už si podle ní Zemana moc nevšímají. Ale přesto mu nemohou zapomenout, že ještě jako český premiér urazil slovenské pivo. Od té doby prý nemají Slováci Zemana příliš v lásce.

Témata:  Magda Vášáryová Miloš Zeman Andrej Babiš Slovensko

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 10:38

Trump tvrdí, že by Evropa měla dávat Ukrajině více peněz

Bývalý prezident USA Donald Trump ve čtvrtek vyzval Evropu, aby poskytla Ukrajině více finanční pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy