Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KSČM vyzvala sociální demokracii ke zvážení podpory vlády ANO

KSČM
KSČM
Foto: Martina Učňová / INCORP images

Praha - Komunisté čekají, kam jednání o možné podpoře vlády nasměrují schůzky šéfů obou stran s prezidentem Milošem Zemanem. Babiš se Zemanem hovořil v neděli večer, předseda KSČM Vojtěch Filip navštíví Hrad ve středu odpoledne.

Minulý týden jednaly expertní týmy ANO a KSČM o konkrétních prioritách programu, například o zavedení sektorové daně či systému růstu minimálních mezd. Místopředseda KSČM Jiří Dolejš popsal tato setkání jako sondáž, konzultace či seznámení. Experti ANO podle něj žádný z návrhů KSČM hned nezavrhli. "Ale také se nedá říct, že bychom viděli vstřícnost," popsal jednání.

Filip na stranickém webu napsal, že komunisté navrhli zavedení sektorové daně ve výši 24 procent (19 procent běžná daň pro právnické osoby plus pět procent finanční sektor). "Výnos zvýšené části ve výši pět procent chceme vázat na Státní fond rozvoje bydlení. Záměrem tohoto opatření je získat finance na výstavbu nájemního bydlení a podpory výstavby komunitního bydlení pro důchodce," uvedl.

Doplnil, že KSČM navrhla také zvýšit daň z dividend pro nerezidenty jako nástroj regulace odlivu zisku do zahraničí a růst minimální mzdy v následujících třech letech v hodnotě dvojnásobku růstu HDP.

"Všechny tyto naše návrhy jsou ve shodě s částí ČSSD. Vyzývám ČSSD, aby nás v tomto našem úsilí podpořila a zvážila podporu nově vznikající vládě jakoukoliv formou," uvedl.

Při hledání podpory pro druhou Babišovu vládu jednalo zatím hnutí ANO s komunisty a hnutím SPD například o prosazení zákona o obecném referendu či o postoji k těžbě surovin. Jednání s ČSSD Babiš přerušil s tím, že počká, až volební sjezd určí nové vedení strany. Sjezd v neděli Hamáčka jednáním s ANO pověřil.

Témata:  KSČM Vojtěch Filip EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy