Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pravdu vám nikdo neřekne, protože se jim to hodí. Čunek promluvil o Babišovi, ovlivnění voleb a trestním stíhání

Jiří Čunek
Jiří Čunek
Foto: KDU-ČSL

Praha – Někdejší předseda KDU-ČSL a současný senátor a hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek si myslí, že by lidovci měli jednat o vstupu do vlády – a to bez ohledu na trestní stíhání Andreje Babiše (ANO). Uvedl to v České televizi. Kromě toho ale také otevřeně řekl, že policejní žádost o Babišovo vydání před podzimními volbami má politické pozadí a měla ovlivnit volební výsledky.

„Kauza Čapí hnízdo byla známa před volbami a její účinek se ještě více zesiloval tím, že policie požádala o vydání (Andreje Babiše). Za těchto podmínek byly volby a přes to všechno Andrej Babiš drtivě vyhrál,“ zdůraznil hejtman.

Čunek také prohlásil, že nikdo z politiků nepochybuje o tom, že žádost o vydání Andreje Babiše tři měsíce před volbami byl politicky čin. Podle něj je to zcela jasné. „Někteří to pouze nepřiznají, protože se jim to hodí,“ myslí si. Policie prý měla počkat tři měsíce, zda bude znovu Andrej Babiš zvolen. A pokud ne, pak jej měla obvinit. A pokud by byl opět zvolen, měla podle Čunka zažádat o vydání až poté.

V tomto případě by jednání nebylo politicky motivované. „Žádost o vydání byla čistě politickým činem, který měl ovlivnit volby,“ několikrát zopakoval lidovec. Babiš dle jeho mínění kandidoval jako výrazný představitel hnutí ANO – a kdyby to tak nebylo, strana by se také nemusela dostat do Poslanecké sněmovny. „Všichni vědí, že Andrej Babiš, to je ANO. Lidé volili Andreje Babiše,“ připustil.

Stejně jako Babiš, i Čunek je přesvědčen, že česká policie ani státní zástupci nejsou opravdu nezávislí. „Je vidět, že obvinění jsou trestuhodně lehce vyrobitelná, že se k nim státní orgány rády uchylují,“ uvedl v rozhovoru pro ČT. Sám Čunek v roce 2007 dočasně opustil vládu Mirka Topolánka (ODS), když čelil podezření v úplatkářské aféře; později se do vlády vrátil.

Témata:  Jiří Čunek 1 Andrej Babiš KDU-ČSL

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy