Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kmenta varuje: Zeman je hrobař, umíráček zvoní. Dokud bude žít, bude to mít ČSSD těžké

Kmenta u příležitosti předání ceny KHB
Kmenta u příležitosti předání ceny KHB
Foto: Jaroslav Kmenta

Praha – Sociální demokracie si v neděli zvolila nové vedení. Do jejího čela delegáti dosadili někdejšího předsedu Sněmovny Jana Hamáčka, statutárním místopředsedou se stal kritik předchozího vedení Jiří Zimola. Samotný sjezd a jeho výsledky na sociálních sítích okomentoval i investigativní novinář Jaroslav Kmenta.

„ČSSD šla dnes na svůj pohřeb. Měla sjezd, kde se rozhodovalo o jejím dalším směřování,“ uvedl na úvod novinář. „Buď ji mohl vést Jiří Zimola, který by stranu strhl hodně doleva, hodně zpátky k Miloši Zemanovi a hodně na stranu k Andreji Babišovi. Nebo Jan Hamáček, který by stranu vedl středo-levem a tak trochu chvíli s Babišem a chvíli i se Zemanem,“ shrnul možnosti sociální demokracie.

Předsedou se nakonec stal právě Jan Hamáček. „Ale možná tuší, že mu stále bude na cestě zvonit umíráček. Když nebude pískat, jak si Babiš a Zeman přejí, může skončit na popravišti. Ostatně jako všichni před ním, kdo se postavili proti Zemanovi (či Babišovi),“ varuje Kmenta.

Poukazuje také na to, že ti, kteří se dostali do sporu se Zemanem, nedopadli dobře. „Z těch největších kritiků Zemana připomeňme osudy tří expředsedů ČSSD a jednoho exlídra, kteří se dostali na černý seznam Miloše Zemana, protože pro něj v roce 2003 nehlasovali v prezidentské volbě v Poslanecké sněmovně. Stanislav Gross je po smrti. Bohuslav Sobotka je ve stádiu „klinické politické smrti“. Vladimír Špidla je „politická mrtvola“. A nedávný volební lídr Lubomír Zaorálek si už (samozřejmě v nadsázce) pomalu navlíká černé papírové boty…“ komentuje osud bývalých lídrů ČSSD Kmenta na svém facebooku.

Uvádí také, že dokud bude Zeman žít, nebude to mít tato strana nikdy jednoduché. „Miloš Zeman kdysi stranu vyhrabal z rakve, oživil „mrtvolu“ a vynesl ji na světlo, ale po roce 2003 ztratil soudnost a stal se jejím ústředním a opětovným spolu-hrobníkem. A i dnes ve svém projevu na sjezdu ČSSD nenechal nikoho na pochybách, že má v těle ještě dost žluči. A směle kopal další díry pro případné další politické rakve,“ myslí si známý novinář.

„ČSSD je jednoduše na „smrtelné stezce“. Dnes sice hrobníkovi na poslední chvíli utekla z lopaty. Ale cesta do kolumbární schránky je i tak stále nebezpečně blízká… Je jen jediná cesta: ustřihnout se od hrobníka Zemana, trvat na vládě bez Babiše a provést opravdový restart sociální demokracie. Aspoň takový, jaký se daří kdysi neznámému a zatracovanému Petru Fialovi a jeho ODS. Sociální demokraté by měli vědět, že exhumace je náročný proces. A že Zemanův popelník je vždy takový „malý cintorín“,“ dodal Kmenta.

Témata:  Jaroslav Kmenta Jan Hamáček Jiří Zimola

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy