Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výhrůžky, šikana, nátlak a upadající morálka. Svaz se zastal Kmenty, Slonkové a Kroupy

Noviny, ilutrační foto
Noviny, ilutrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Výkonný výbor Českého filmového a televizního svazu FITES se zastal trojice investigativních novinářů Sabiny Slonkové, Janka Kroupy a Jaroslava Kmenty. Ti v prohlášení uvedli, že se je policie a Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) snaží zastrašit či odradit od další práce. V posledních měsících totiž museli opakovaně vypovídat ke kauzám, jež se týkají premiéra Andreje Babiše (ANO). 

Novináři před několika dny upozornili, že jim od inspekce a policie přišla série předvolání kvůli údajným únikům informací z policejních spisů či prověřovaných kauz. V daných věcech už přitom na úřadech vypovídali. „Jsme přesvědčeni, že tato vyšetřování nás a naše zdroje mají kromě jiného znejistit, zastrašit či odradit od další práce," napsali novináři.

Podle autorů prohlášení je akce „zjevně koordinovaná" a jejím vedlejším cílem je kriminalizovat investigativní žurnalistiku. "Kdo celou akci rozjel, zatím nevíme. Víme jen to, že kauzy, kvůli nimž jsme všichni tři aktuálně předvolávaní, spojuje jedna osoba: premiér v demisi Andrej Babiš," uvedli.

„Český filmový a televizní svaz FITES, sdružení českých audiovizuálních pracovníků, je znepokojen se stávající situací a plně se připojuje k prohlášení investigativních novinářů Sabiny Slonkové, Janka Kroupy a Jaroslava Kmenty ze dne 3. dubna 2018,“ uvedl v oficiálním prohlášení FITES.

„Svoboda a nezávislost médií všeho druhu, ochrana svých zdrojů, možnost kreativní kritické a investigativní práce bez jakýchkoliv politických tlaků a vměšování – to by měly být základní atributy novinářské práce ve svobodné a demokratické společnosti,“ uvedl FITES.

Podle výkonného výboru je politováníhodné, že tento ideální stav naší mediální kultury se čím dál více s postupem času mění. „Politické nátlaky, výhrůžky, šikana a s tím i spojená upadající morálka společnosti se stávají součástí politické scény,“ píše se v prohlášení, které má server EuroZprávy.cz k dispozici.

Témata:  Jaroslav Kmenta Sabina Slonková Janek Kroupa novináři média

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Andrej Babiš

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí.