Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš a Ondráček? Kmenta odhaluje zákulisní čachry

Jaroslav Kmenta, autor knih Padrino Krejčíř, Padrino Krejčíř: Afričan a FILM vs. REALITA. Krátce po vydání díla Gangster Ka: Afričan, jehož filmová podoba vstoupí do kin 26. 11. 2015, pokřtil investigativní novinář Jaroslav Kmenta za přítomnosti několika herců ze zmíněného snímku knihu FILM vs. REALITA, odhalující zákulisí dvou filmů volně inspirovaných osudy Radovana Krejčíře. Slavnostního křtu se vedle Jaroslava Kmenty zúčastnili představitel filmového Radima Kraviece Hynek Čermák, dále jeho f
Jaroslav Kmenta, autor knih Padrino Krejčíř, Padrino Krejčíř: Afričan a FILM vs. REALITA. Krátce po vydání díla Gangster Ka: Afričan, jehož filmová podoba vstoupí do kin 26. 11. 2015, pokřtil investigativní novinář Jaroslav Kmenta za přítomnosti několika herců ze zmíněného snímku knihu FILM vs. REALITA, odhalující zákulisí dvou filmů volně inspirovaných osudy Radovana Krejčíře. Slavnostního křtu se vedle Jaroslava Kmenty zúčastnili představitel filmového Radima Kraviece Hynek Čermák, dále jeho f
Foto: Robert Pavelka, EuroZprávy.cz

Praha - Poslanecká sněmovna v pátek po týdnech a měsících sporů zvolila komunistického poslance Zdeňka Ondráčka šéfem výboru pro dohled nad činností GIBS. V tajných volbách byl zvolen většinou 79 hlasů, potřeboval jich 78. Zvolen byl po dvou měsících neúspěšných pokusů. Řada politiků jeho zvolení odsoudila, své poznatky k Ondráčkovi přidal i investigativní novinář Jaroslav Kmenta.

Zvolení Ondráčka se Kmenta věnuje na sociálních sítích. „Je to bývalý normalizační policista, který se podílel na potlačování protikomunistických demonstrací. Takže webové titulky teď varují, že 'bezpečnostní sbory bude v této zemi kontrolovat komunista a někdejší pohotovostní mlátička',“ píše novinář.

To vše je podle něj pravda. Dodává ale velké „ale“. „Jenže daleko podstatnější je, že Ondráček je člověk oligarchy Andreje Babiše. Takže jako headline bych volil spíše verzi: 'Babišův muž bude dohlížet na GIBS'. To je – myslím – přiléhavější. Navíc tento personální krok přichází ve chvíli, kdy jsme byli tento týden svědky toho, jak se Andrej Babiš (jako premiér v demisi) snažil – zatím neúspěšně – odvolat šéfa Generální inspekce bezpečnostních sborů Michala Murína, „ zasazuje Ondráčkovo zvolení do širšíko kontextu.

Podle něj je zcela jasné, že se Babiš pokouší ovládnout GIBS. „Chce dostat do čela svého člověka a k tomu také potřebuje svého muže na čele parlamentní komise pro kontrolu GIBS. To se mu dnes podařilo, neboť část poslanců ANO 2011 byla pro zvolení Ondráčka. Je možné, že Babiš chce zlepšit práci GIBS a obsadit ji ještě lepšími profesionály. Ale ve chvíli, kdy on sám čelí vyšetřování policie za padesátimilionový dotační podvod v kauze Čapí hnízdo, mu jeho rádoby-bohulibou snahu bude věřit málokdo,“ zdůrazňuje Kmenta.

Poukazuje na to, že v kauze Čapí hnízdo jde Babišovi o hodně, protože tato kauza může skočit před soudem a současný premiér v demisi může ztratit nejen politickou moc, ale i osobní svobodu. „Vězení hrozí nejen jemu, ale i jeho rodině. Babiš tak hraje o všechno. A jedna cesta, jak kauzu 'nabourat', či znevěrohodnit vyšetřovatele případu, vede zcela nepochybně přes GIBS,“ upozorňuje.

Pro ty, kteří by snad pochybovali, že Ondráček je muž hlavně Babiše, a ne jen komunistů, přidal úryvek z jeho knihy Boss Babiš, která vyšla v říjnu 2017 „Někdejšího náměstka protikorupční policie Jiřího Veselého dosadil Babiš do Agrofertu, kde mu dělá šéfa bezpečnosti. O angažmá v bezpečnostní divizi Agrofertu se ucházel i expolicista protikorupční policie Zdeněk Ondráček, ale ten se na poslední chvíli rozhodl kandidovat za KSČM do parlamentu. Nyní je poslancem. Pozice Andreje Babiše tak vypadá neotřesitelně. Byl silný a – jak říkali jeho oponenti – i všehoschopný,“ píše v knize Kmenta.

Zmiňuje také fakt, že o propojení Babiše s Ondráčkem psal již dříve server Neovlivní.cz, který v květnu 2016 uvedl, že Ondráček byl tím, s kým se Babiš ještě před svým nástupem do politiky radil o bezpečnostních otázkách. A řešili spolu mimo jiné také bezpečnostní divizi holdingu Agrofert, kterou miliardář zakládal. „Je pravda, že mě tehdy po odchodu od policie z Babišova holdingu oslovili, ale stejně jako šest sedm dalších firem. Bavili jsme se o bezpečnostních analýzách, což byla moje specializace. Ale já jsem z osobních důvodů chtěl odejít z Prahy, takže jsem tam nakonec nenastoupil,” řekl v roce 2016 poslanec KSČM Ondráček.

„Řekl bych, že zvolení Zdeňka Ondráčka posiluje obavy, že tento stát se stává rodinnou firmou Andreje Babiše. A že on je hlavou této rodiny,“ dodává Kmenta.

Sám Babiš se ke zvolení Ondráčka zatím nijak nevyjádřil, znechucení ale vyjádřil ministr spravedlnosti Robert Pelikán. „Pro mě to byl nepřijatelný kandidát a mě to moc mrzí, že uspěl, a připadá mi to jako facka všem těm, kteří tehdy stáli na druhé straně a které pan Ondráček svým obuškem umravňoval," řekl Pelikán. „Jsem velmi hluboce zklamaný tím, co se ozývalo ve Sněmovně, a to se neozývalo jen od poslanců našeho hnutí. Ale celkově z té atmosféry. Jako kdyby to totalitní období byla příjemná doba,“ nevěřícně přiznal Pelikán.

Témata:  Jaroslav Kmenta Zdeněk Ondráček Andrej Babiš

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy