reklama

Cizincům, kteří pocházejí ze zemí bývalého východního bloku, nyní hrozí vyhoštění. Na webu o tom informovala mluvčí pardubické policie Jana Drtinová.

Jméno společnosti zveřejněno nebylo. Při první kontrole jednoho z objektů na Pardubicku na začátku února zajistili policisté šest cizinek, které neměly platné povolení k zaměstnání.

Pro vstup do České republiky cizinci údajně využili polská národní víza. „Přestože se to zaměstnavatel následně snažil popírat, cizinky dle prvotních výpovědí měly provádět přímou osobní péči o nemocné," uvedla policejní mluvčí.

Následná kontrola ve stejné firmě a souběžně ve druhém objektu dané společnosti na Chrudimsku pak odhalila další nekvalifikované a neoprávněně pracující cizince. "Policisté v obou objektech zajistili dalších 16 osob cizí státní příslušnosti," sdělila mluvčí. Oblastní inspektorát práce, který byl s policií při druhé kontrole přítomen, zahájil s provozovatelem zařízení správní řízení.

Celkem bylo zadrženo 21 žen a jeden muž. Sedm cizinek se v Česku navíc zdržovalo bez víza nebo platného oprávnění k pobytu. „V zahájených správních řízeních je možné vydat rozhodnutí se stanovením doby, po kterou nelze cizinci umožnit vstup na území členských států Evropské unie až na pět let," uvedla mluvčí.