reklama

Akce s názvem Krev na rukách se obešla bez incidentů. "Happeningem jsme chtěli upozornit na to, že se během komunistické totalitní diktatury staly zločiny, jejichž počátek v únoru 1948 si nyní připomínáme. Ty zločiny nebyly potrestány a krev, která nejde umýt, zůstala symbolicky na rukách," řekl Petr Marek, zástupce iniciativy Bez komunistů.cz.

Podle Marka stále nebyla nastolena spravedlnost pro tisíce obětí komunismu v bývalém Československu. Byli to jak letci bojující za druhé světové války v britské RAF, tak nevinné oběti v podobě malých dětí, řekl. Zástupci Bez komunistů.cz se dlouhodobě věnují tématu dětí, které zemřely matkám vězněným komunisty.

"Usilujeme o to, aby celá otázka byla prozkoumána. Společnost, kde není nastolena spravedlnost, se pak vyvíjí pokřivená, hodnoty jsou zrelativizovány a to je i vysvětlení pro naše mnohé dnešní problémy," uvedl Marek.

Připomínkové akce pokračují v sobotu odpoledne shromážděním na Staroměstském náměstí v Praze. Pak bude následovat pochod ze Staroměstského náměstí na Národní třídu. Symbolicky povede od balkónu paláce Kinských, z něhož v únoru 1948 řečnil Klement Gottwald, na místo studentské demonstrace na Národní třídě v listopadu 1989.