Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Menšinová vláda zamítla novelu zákona ODS, navrhne vlastní

Slovenská mateřská škola
Slovenská mateřská škola
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Vláda Andreje Babiše (ANO) nepodpořila návrh ODS na zrušení povinné mateřské školy pro pětileté děti a povinnosti školek přijímat už dvouleté děti. Kabinet hodlá předložit vlastní novelu školského zákona.

O povinném přijímání dvouletých dětí bude nutné zahájit debatu, stálo v návrhu stanoviska. Povinnost by pro školky nastala podle platného znění školského zákona od roku 2020. Kabinet měl připomenout, že v posledních letech se rodičovský příspěvek měnil tak, aby umožnil rychlejší návrat pečujícího rodiče do práce. "Zrušení povinnosti by kladné důsledky změn oslabilo a směřovalo by proti trendu slaďování pracovního a rodinného života," napsali vládní legislativci.

"Vláda si je nicméně vědoma též dopadů na rozpočty obcí spojené s povinným budováním kapacit pro celou dvouletou populaci," stálo v předběžném stanovisku.

Babiš dnes řekl, že chce jednat se starosty a vytvořit program, díky kterému by jim stát poskytl prostředky. "A abychom diskutovali o startovacích bytech, půjčkách a dalších věcech," uvedl na tiskové konferenci premiér.

Povinnou mateřskou školu pro pětileté je podle podkladů pro ministry "žádoucí nerušit". S odvoláním na odborné názory se v nich uvádělo, že povinná školka může zlepšit vzdělávací šance zejména dětem ze sociálně znevýhodněného prostředí a snížit podíl dětí s odkladem povinné školní docházky. Veřejné mateřské školy by také mohly podle novely zpoplatnit nyní bezplatnou docházku pětiletých dětí. Předloha ruší rovněž bezplatnost vzdělávání v přípravných třídách základní školy.

Předkladatelé návrhu v čele s předsedou školského výboru Václavem Klausem mladším tvrdí, že masová přítomnost dvouletých dětí v mateřských školách by předškolní vzdělávání rozvrátila, když by se podle nich jednalo o babysitting organizovaný státem.

Témata:  vláda mateřská škola školství

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy