reklama

Pozici hejtmana i poslanecký mandát si zatím ponechá jak moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák, tak olomoucký hejtman Ladislav Okleštěk. Souběh funkcí už před Vildumetzovou naopak ukončila středočeská hejtmanka za ANO Jaroslava Pokorná Jermanová, která se naopak rozhodla vzdát poslaneckého mandátu.

Vondrák dnes řekl, že Vildumetzová byla v jiné situaci než on. „Už před volbou do Poslanecké sněmovny prohlašovala, že nechce tyto dvě věci kumulovat čili v tom byl asi ten zásadní rozdíl," uvedl Vondrák, který naopak opakovaně uváděl, že by si rád ponechal oba posty. „Má i tu jistou výhodu, že bydlí v Praze, takže pro ni bylo přirozené v té Poslanecké sněmovně zůstat," řekl o Vildumetzové.

Vondrák je přesvědčen, že zastávat dvě funkce má spíše pozitivní dopady. Poukázal na to, že s řadou ministrů může některé záležitosti probrat přímo ve Sněmovně. „Je to samozřejmě o volném čase a vypětí, které je samozřejmě vyšší, ale zatím nemám ten pocit, že bych musel takovéto rozhodnutí učinit," řekl hejtman Moravskoslezského kraje.

Olomoucký hejtman a poslanec Okleštěk ČTK řekl, že krok Vildumetzové nemá vliv na jeho rozhodování, jak naloží s oběma funkcemi. "Pro mě je tím rozhodným okamžikem vláda s důvěrou. Uvidím, jak to bude všechno vypadat a poté velice rychle učiním nějaké rozhodnutí," podotkl Okleštěk.

S hromaděním funkcí nesouhlasí předseda hnutí ANO a premiér v demisi Andrej Babiš, v minulosti vyjádřil naději, že si členové ANO se souběhem funkcí časem jednu vyberou. K témuž vyzvalo členy ANO i stranické vedení. Vondrák přesto neočekává, že by se na něj zvýšil tlak, aby se rozhodl pouze pro jednu z funkcí.

"Jsem schopen posoudit sám, kdy to má oprávnění a kdy ne. Jsem připraven, pokud se ukáže, že to bude mít nějaký negativní vliv na to co dělám tady nebo v Poslanecké sněmovně, zůstat v kraji. Zatím to ale takhle necítím," řekl Vondrák.