Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČOI přišla s překvapivou zprávou o loňské kvalitě pohonných hmot

Čerpací stanice
Čerpací stanice
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Česká obchodní inspekce (ČOI) loni odebrala celkem 2 670 vzorků pohonných hmot a jakostním požadavkům nevyhovělo 26 vzorků. ČOI uložila během uplynulého roku devatenáctkrát zákaz prodeje na přibližně 103 000 litrů pohonných hmot, v celkové hodnotě více než tři miliony korun.

Zlepšila se kvalita motorové nafty a Etanolu E85, mírné zhoršení bylo zaznamenáno u vzorků benzinů.

Kontrolou neprošlo 0,9 procenta vzorků nafty a 9,1 procenta vzorků Etanolu E85. U benzinu se v porovnán s rokem 2016 podíl nekvalitních vzorků zvýšil z 0,7 na 1,2 procenta. U nafty patřily mezi nejčastější prohřešky ukazatele bodu vzplanutí a obsahu síry.

"Inspektoři ČOI při kontrole jakosti pohonných hmot v roce 2017 objevili i odchylky závažnějšího charakteru, které nasvědčují tomu, že mohou být do pohonných hmot přidávány složky mající podstatný vliv na jakost pohonných hmot. V těchto případech může docházet nejen k poškození spotřebitele, negativnímu vlivu na životní prostředí, ale i k daňovým únikům," uvedl mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

Témata:  ČOI (Česká obchodní inspekce) čerpací stanice ekonomika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy