Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČSSD se nechystá revokovat usnesení k Babišovi

Jan Hamáček v Poslanecké sněmovně
Jan Hamáček v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Sociální demokraté se podle předsedy Jana Hamáčka nechystají revokovat usnesení sjezdu proti účasti Babiše ve vládě, jak to ve čtvrtek zmínil prezident Miloš Zeman v souvislosti s otevřením rozhovorů o zapojení ČSSD do druhé vlády premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO).

ČSSD minulou neděli na sjezdu vyzvala ANO, aby nenominovalo do vlády trestně stíhané osoby, čímž mířila na Babiše stíhaného kvůli kauze Čapí hnízdo. Sjezd nicméně nehlasoval o přísnějším návrhu, který měl označit trestně stíhané osoby za zásadní překážku vstupu do vlády.

Sjezd bude pokračovat 7. dubna volbou místopředsedů a debatou o stanovách, mohl by přijmout i nová usnesení. Hamáček dnes v pořadu České televize Otázky Václava Moravce ale uvedl, že účast stíhané osoby ve vládě je pro ČSSD zásadní problém a rozhodně se usnesení revokovat nechystá. Zopakoval, že nejprve bude ČSSD s hnutím ANO jednat o programových shodách a až pak dojde na personálie, až tehdy se budou vyjednavači bavit i o diskutovaném usnesení sjezdu.

"Pokud někdo chce dosáhnout kompromisu, tak musí dělat ústupky," uvedl dnes na Babišovu adresu Hamáček. Babiš nicméně z pozice lídra ANO a kandidáta hnutí na premiéra ustoupit nechce, po středečním jednání s ČSSD uvedl, že má jednoznačnou podporu hnutí a sám bude kandidátem "až do smrti".

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) Jan Hamáček Andrej Babiš

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 13:34

Ramzan Kadyrov má být údajně nevyléčitelně nemocný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy