Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babišův kabinet snížil navrhovanou daň pro lidi s vysokými příjmy, opozice prská

Daně, ilustrační fotografie
Daně, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha – Česká televize dnes informovala o tom, že vláda v demisi snížila navrhovanou sazbu daně z příjmů pro lidi s vysokými příjmy z 24 na 23 procent. Navrhovaná sazba pro lidi s nižšími příjmy zůstává na 19 procentech. Opoziční strany návrh kritizují.

Původní návrh představoval proti současné situaci snížení daně pro lidi s nižšími příjmy a zvýšení pro vysokopříjmovou skupinu. Nyní by se snížila daň oběma skupinám.

Dvě sazby daně mají nahradit od příštího roku nynější systém kombinující superhrubou mzdu, daň z příjmů a solidární přirážku k dani pro lidi s příjmem nad zhruba 1,2 milionu korun ročně. Nyní daň pro lidi s nižším příjmem činí podle ČT dohromady 20,1 procenta a pro lidi s vyšším příjmem 23,37 procenta.

V návrhu změn daňových zákonů, zaslaném začátkem února do připomínkového řízení, uvádělo ministerstvo financí sazby daně z příjmů 19 a 24 procent. Nakonec sazbu pro vysokopříjmovou skupinu snížilo na 23 procent. „My jsme to zaokrouhlili dolů, abyste nám potom neříkali, že navyšujeme daně," řekl ČT premiér v demisi Andrej Babiš (ANO).

Opozici se ale tento krok nelíbí. Předseda ODS Petr Fiala již dříve uvedl, že návrh ministerstva financí je marketingový trik, který nepovede ke zlepšení ani zjednodušení daňového systému. „Zrušení superhrubé mzdy ano, ale snížení daní těm nejbohatším - to znamená nad 115.000 hrubého - je směšné. Doufám, že je to jen vtip," řekla televizi poslankyně Kateřina Valachová (ČSSD).

Témata:  daně vláda Petr Fiala

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.