Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mrazivé počasí v Česku si zřejmě vyžádalo první oběti

Zima, ilustrační fotografie
Zima, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Ostrava - Silné mrazy, které v posledních dnech zasáhly Českou republiku, mají zřejmě první oběti. V noci na dnešek zemřelo dalších pět Poláků. Sníh napadl i v korsické metropoli Ajacciu a v okolní zátoce.

V Ostravě byli o víkendu a v pondělí nezávisle na sobě nalezeni tři mrtví bezdomovci, dva muži ve věku 34 a 43 let a padesátiletá žena. "Muži byli nalezeni ležící na zemi ve venkovním prostoru pod mostem, žena v prostoru nákladové rampy objektu," uvedla mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Holčáková.

Mrazy budou pokračovat do konce pracovní části týdne. "Nejchladněji má být ve čtvrtek," řekl pracovník ČHMÚ Ostrava. Dodal, že záležet bude na oblačnosti. "Pokud bude zataženo, teploty budou kolem minus 15 stupňů Celsia. Pokud se vyjasní, mohou klesnout až k minus 20 stupňům," uvedl s tím, že v neděli už by se teploty měly pohybovat kolem nuly stupňů Celsia.

Pracovníci nocleháren se proto na pravděpodobně nejchladnější období současné zimy pečlivě připravují. Otevřeny jsou i krizové noclehárny, které poskytují útočiště jen v nejchladnějším období roku. Celkem podle odhadů úřadů v Ostravě a nejbližším okolí žije asi 1000 bezdomovců.

Někteří bezdomovci ale noclehárny odmítají kvůli řádu, který tam musí dodržovat. "Nikam jít nechci, nepotřebuji dostat nějaké šatní vši a nebudu se tam s nikým hádat, tady mám klid," řekla ČTK například žena, která už osm let žije v přístřešku v lesíku nedaleko Poruby.

Chladné počasí přicházející ze severu Ruska, které britská média nazývají "Beast from the East" (Bestie z Východu), si od pátku v Evropě vyžádalo nejméně 19 lidských životů. Devět obětí hlásí Polsko, ostatní mrtvé eviduje Francie, Litva, Rumunsko a Itálie, informoval server listu Le Figaro.

Sníh na Korsice místní zažili naposledy v roce 1986. Ve Francii zůstává v platnosti výstraha před mrazem pro 33 departementů. Nová přístřeší pro bezdomovce otevřelo v rámci vládního plánu 68 departementů.

V Británii kvůli hustému sněžení a nízkým teplotám uzavřeli stovky škol. Železniční dopravce Southeastern nevypravil desítky vlaků. Největší britské aerolinky British Airways zrušily desítky spojů z největšího londýnského letiště Heathrow. Některé silnice zablokovaly stojící kamióny či nehody aut. Šlo například o dálnici M20 v hrabství Kent, po níž vede hlavní trasa k tunelu pod Lamanšským průlivem.

Témata:  bezdomovci mráz počasí zima

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:41

Polák předával informace do Ruska, mohly vést k atentátu na Zelenského

V Polsku došlo ve středu k zadržení občana podezřelého z toho, že ruské tajné službě poskytoval citlivé informace, které by potenciálně mohly vést k atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. O případu informovala polská televize TVN24.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy