Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Návrh zákona o obecném referendu od SPD se projednání patrně nedočká

Miloš zeman v Poslanecké sněmovně
Miloš zeman v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Sněmovna nejspíš přeruší projednávání zákona o referendu z dílny SPD. Tomio Okamura to dnes podpořil kvůli dohodě o parametrech všelidového hlasování. Pro byly i ANO a KSČM. Lidovci sice obecné referendum také podporují, návrh SPD má ale podle nich mnoho vad.

Předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek uvedl, že hnutí nechce návrh SPD "zabít" hned na začátku projednávání, ve hře je ale také vrácení návrhu SPD k dopracování. ANO totiž podle bývalé ministryně spravedlnosti Heleny Válkové nechce, aby předmětem referenda mohlo být vystoupení z NATO či EU, výše daní nebo státní rozpočet.

Okamura novinářům řekl, že podle dohody poslaneckých frakcí by Sněmovna měla nyní zákon o referendu rozjednat v prvním kole a dokončit ho až na příští schůzi. Válková to ale zpochybnila. "SPD by to chtěla co nejdříve, my tomu chceme nechat co největší prostor, abychom skutečně připravili kvalitní předlohu. Pan Okamura může žít ve svých představách," uvedla Válková.

V mezidobí by měl být uspořádán seminář, na němž by ústavní právníci i politici měli plebiscit a jeho parametry "probrat zleva zprava". Postup potvrdil také předseda KSČM Vojtěch Filip, podle něhož je třeba obecné referendum po čtvrtstoletí uzákonit.

Návrh SPD má podle předsedy lidovců Pavla Bělobrádka "tolik vad, jako by to někdo napsal v pominutí smyslů", a je to "naprosto katastrofální paskvil". Návrh by podle Bělobrádka měla předložit vláda po řádné přípravě, což Faltýnek nevyloučil. Totéž si myslí místopředseda klubu STAN Vít Rakušan - návrh SPD označil za právní paskvil, který není hoden diskuse v Parlamentu.

ČSSD se rozhodla předložit vlastní verzi zákona o referendu, k jehož vypsání by bylo třeba získat 850.000 podpisů. Podle Jana Birkeho (ČSSD) je návrh SPD "neopravitelný". TOP 09 označila zákon o referendu za nebezpečný pro demokracii.

Témata:  referendum Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura

Aktuálně se děje

9. května 2024 10:48

WHO: Nemocnicím na jihu Pásma Gazy zůstalo palivo pro generátory už jen na tři dny

Nemocnicím na jihu Pásma Gazy zůstalo palivo pro elektrické generátory už jen na tři dny a jeho zásoby pro uzavřené hraniční přechody nemohou doplnit. Ve středu to uvedl šéf Světové zdravotnické organizace, napsala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy