Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš odmítá, že by bulharskému premiérovi poslal důvěrné dokumenty

Energetika
Energetika
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Praha - Bulharský premiér Bojko Borisov v úterý kvůli kauze ČEZ telefonoval Andreji Babišovi (ANO). Prý od něj dostal důvěrné dokumenty ukazující, že v transakci se angažují rusko-gruzínské společnosti se sídlem v daňových rájích, jakož i ruské a bulharské banky.

Skupina ČEZ v pátek podepsala smlouvu o prodeji svých bulharských aktiv, včetně distributora elektřiny pro více než tři miliony lidí, se společností Inercom, malým výrobcem solární energie. Transakce vyvolala obavy, že strategická energetická aktiva v členské zemi EU přecházejí do rukou vlastníků, o nichž se mnoho neví.

"Pan premiér mě informoval, že má problém s tou firmou a s tou transakcí a já jsem mu vysvětloval, jak ta transakce proběhla na české straně," uvedl dnes Babiš. Odmítl, že by svému bulharskému protějšku poslal k věci nějaké dokumenty.

"Prodej se nám od počátku moc nelíbil, prostřednictvím ministerstva financí jsme byli ale několikrát ubezpečeni, že ta firma je transparentní, že peníze jsou transparentní a na základě toho dozorčí rada ČEZ prodej odhlasovala," řekl dále Babiš.

Uvedl, že takové ubezpečení několikrát přišlo ze strany představenstva ČEZ. Je proto podle něj potřebné, aby si ministerstvo financí vyžádalo prostřednictvím dozorčí rady reakci ČEZ k aktuální situaci. Dotaz, zda má jeho důvěru generální ředitel ČEZ Daniel Beneš nechal dnes Babiš bez komentáře. Opět se jen vyjádřil ke vzniku týmu expertů, který bude s vedením ČEZ hovořit o návrzích na možné rozdělení firmy. Dnes uvedl, že by měl být představen do poloviny března.

Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž v úterý ČTK řekl, že prodeji bulharských aktiv se představenstvo i dozorčí rada energetické společnosti ČEZ věnovaly několik měsíců, výhodnost nabídky potvrdily i externí posudky. "O tom, že firma Inercom je připravena financovat transakci, svědčí fakt, že poskytla neodvolatelnou bankovní záruku na zaplacení kupní ceny. Tuto bankovní záruku vystavila banka Unicredit Bulbank, která je součástí renomované mezinárodní banky," uvedl Kříž.

Témata:  ČEZ Andrej Babiš Bulharsko energetika

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy