Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komunisté plánují kvůli budoucí vládě dvoustranně jednat s ČSSD

Vojtěch Filip v Poslanecké sněmovně
Vojtěch Filip v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Šéf KSČM Vojtěch Filip dnes informoval, že jeho strana chce kvůli budoucí vládě jednat s ČSSD. Komunisté si chtějí vyjasnit požadavky, které ČSSD kvůli případné vládní spolupráci na hnutí ANO má.

S Hamáčkem se chce Filip na jednání dohodnout ve čtvrtek. "Zatím to je jednání hnutí ANO s KSČM. Jsem domluvený na tom, že povedeme samostatné jednání se sociální demokracií, protože jsme byli informováni o požadavcích sociální demokracie a potřebuji si je vyjasnit přímo s (předsedou ČSSD) Janem Hamáčkem a jeho týmem," řekl Filip.

Šéf komunistů po sociálních demokratech bude požadovat jejich "originál požadavku vůči ANO". Pak se sejdou stranické týmy. KSČM a ČSSD se shodují třeba na zrušení karenční doby. "Jsme přesvědčeni, že v tomto můžeme postupovat společně," dodal Filip.

Andrej Babiš dlouhodobě upřednostňuje menšinovou vládu svého hnutí. Vyjednává také o koalici s ČSSD s podporou komunistů. Tuto variantu podporuje prezident Miloš Zeman. Filip zopakoval, že KSČM do kabinetu nevstupuje, jedná jen o programu.

Komunistům se už s ANO podařilo dohodnout na investicích do rozvoje bydlení, startovacích bytů či bytů pro seniory. Shodu našli i v tom, že by pětileté děti měly chodit do školky. Dohodu hledají na pravidlech pro obchodní řetězce v zákonu o významné tržní síle.

KSČM je spokojena se změnami v důchodech, které už nyní chystá Babišova vláda v demisi a které oslabují zásluhovost. Prosazuje, aby se přidávalo všem důchodcům stejně. Jednat chce o zvyšování minimální mzdy, dále o resortu obrany, spravedlnosti a o zahraniční politice.

Témata:  KSČM Vojtěch Filip Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

10. května 2024 8:44

Německo zvažuje proti Izraeli stejné kroky jako USA

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Berlín zvažuje podobné kroky jako Spojené státy, které pohrozily zastavením dodávek zbraní Izraeli, pokud by izraelské jednotky začaly s rozsáhlou operací ve městě Rafah na jihu palestinského Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Čeští hokejisté zdolali na úvod MS Finy 1:0 po nájezdech, rozhodl Kaše

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.