Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman přijal Šlechtovou na Hradě, pravděpodobně mluvili o nástupci Bečváře

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Šéfka rezortu obrany Karla Šlechtová (za ANO) se dnes setkala s prezidentem Milošem Zemanem, Mluvit o svém postoji ke změně na místě šéfa generálního štábu. Po schůzce však setkání nekomentovala.

Současnému náčelníkovi generálního štábu Josefu Bečvářovi vypršelo funkční období loni v létě. Ministryně už dříve novinářům řekla, že hodlá navrhnout nového náčelníka generálního štábu, který by měl také provést další změny štábu. Svůj návrh v lednu projednala s premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO) i s některými členy sněmovního výboru pro obranu. S dalším postupem čekala na schůzku s prezidentem.

Dnešní jednání s prezidentem podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka trvalo přibližně hodinu. "Prezident republiky Miloš Zeman přijal ve středu dne 28. února 2018 na Pražském hradě na její žádost ministryni obrany Karlu Šlechtovou," uvedl Ovčáček na sociálních sítích.

Předchůdce Šlechtové Martin Stropnický (ANO) Bečvářova nástupce nehledal kvůli sněmovním a prezidentským volbám a Bečvářovi mandát prodloužil o rok. Podle informací ČTK devětapadesátiletý Bečvář požádal o další prodloužení mandátu do konce letošního roku už ministra Stropnického, ten ale po dobu svého působení na obraně nerozhodl. Šlechtová je s generálním štábem ve sporu ohledně požadavků armády na výzbroj. 

Témata:  Karla Šlechtová Miloš Zeman Josef Bečvář

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy