reklama

"Že jsem pracoval u SNB, mi líto není. V profesním životě bych žádné věci neměnil. Já se domnívám že jsem nikdy neporušil zákony této země," uvedl Ondráček, který jako příslušník pohotovostního útvaru zasahoval v lednu 1989 proti demonstrantům během tzv. Palachova týdne.

Ondráček se hájil tím, že byl jedním z několika stovek policistů, kteří v tom období zasahovali, a poté u policie dál působili. "Myslím si, že po roce 1989 nebo ještě na konci roku 1989 bylo mnoho vyjádření, a pokud bych zde něco měl po tolika měsících a tolika letech učinit, nebylo by to stejně bráno," uvedl poslanec k případné sebereflexi. Zdůraznil, že byl v roce 1990 prověřován, že se stal policejním vyšetřovatelem a že byl příslušníkem protikorupční policie s prověrkou Národního bezpečnostního úřadu.

Do čela komise pro kontrolu GIBS byl Ondráček zvolen až po dvou měsících neúspěšných pokusů. "Byl jsem do této pozice nominován na základě dohod. Já jsem nekandidoval, já jsem byl nominován," řekl. K debatě o jeho kandidatuře, kterou provázely expresivní výrazy i obhajoba minulého režimu, Ondráček stručně uvedl, že s některými projevy souhlasit nemusí. "Ale jsme v Parlamentu a možné je všechno," dodal.

"Pro mě to byl nepřijatelný kandidát a mě to moc mrzí, že uspěl, a připadá mi to jako facka všem těm, kteří tehdy stáli na druhé straně a které pan Ondráček svým obuškem umravňoval," řekl dnes ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO).

"Komunistu Ondráčka, který dle svých slov prostě 'sloužil vlasti' a neprojevil ani slovem pochybnost o svých předlistopadových aktivitách, jsme nevolili," uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš. Podle něj byl Ondráček zvolen hlasy ANO, KSČM a SPD.

Předseda SPD Tomio Okamura uvedl, že v klubu SPD shoda na Ondráčkovi nebyla stoprocentní a proto každý poslanec mohl hlasovat podle své vůle. Výběr Ondráčka podle Okamury nebyl šťastnou volbou. "Na druhou stranu jsem rád, že už se ta agónie nějakým způsobem ukončila," dodal.