Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zakázat komouše! Tisíce Čechů protestují proti Ondráčkovi

Češi demonstrují proti Zdeňkovi Ondráčkovi
Češi demonstrují proti Zdeňkovi Ondráčkovi
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Tisíce lidí se na pražském Václavském náměstí účastní shromáždění, na kterém organizátoři sbírají podpisy na petici za volbu nového předsedy komise pro Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS).

Kvůli pátečnímu zvolení poslance KSČM Zdeňka Ondráčka, který se před listopadem 1989 jako policista podílel na potlačování demonstrací proti komunistickému režimu, pozvedli symbolické obušky z papíru a cinkali klíči. Většina transparentů i hesel, které protestující provolávají, směřuje proti premiérovi v demisi Andreji Babišovi (ANO). Obdobné akce se konají i v dalších deseti městech.

V dolní části Václavského náměstí připravili organizátoři od 17:00 na 40 petičních stánků. Protesty na facebooku svolali také do Brna, Ostravy, Olomouce, Plzně, Písku, Jihlavy, Českých Budějovic, Liberce, Hradce Králové a Rožnova pod Radhoštěm. V hlavním městě akce symbolicky vyvrcholila v 19:00, kdy účastníci za hlasitého pískotu pozvedli nad hlavy obušky vytvořené z petičních archů a dalších papírů. Pražská policie odmítla na dotaz ČTK počet účastníků akce komentovat, podle zpravodaje ČTK byla zaplněna zhruba polovina dolní části náměstí.

Účastníci shromáždění přišli často s transparenty zaměřenými na Babiše, který v neděli Ondráčkovo zvolení kritizoval. Podobně jako opoziční politici upozorňovali účastníci manifestace na to, že právě Babišovo hnutí se na zvolení Ondráčka svými hlasy ve Sněmovně podílelo. Na transparentech se objevila hesla "Nechceme estébáky ve vládě", "Ne návratu estébáků a esenbáků k moci", "ANO, to myslíte vážně?" či ironické "Pusťte na nás Ondráčka".

Lidé provolávali hesla "Bureše do koše", "Babiše nechceme", "Svobodu nedáme", "Národa ostuda" či "Komouše nechceme". Po symbolickém vyvrcholení akce v 19:00 se ozývalo také "Máme toho dost", "Hanba vládě" či "Zakázat komouše". V davu se objevily české vlajky a několik vlajek Evropské unie.

Na protestní shromáždění proti zvolení poslance KSČM Zdeňka Ondráčka do čela sněmovní komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) přišlo dnes v Pardubicích hned na začátku akce kolem 250 lidí. Další účastníci přicházeli i po zahájení.

Několik stovek lidí dnes v Ostravě demonstrovalo proti tomu, že komunista Zdeněk Ondráček, byl zvolen do čela sněmovní komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Někteří účastníci demonstrace si s sebou přinesli symbolické papírové obušky, kterými chtěli poukázat na Ondráčkovo působení v policejních jednotkách při zásazích proti demonstrantům před listopadem 1989. Demonstrace se konaly i v dalších městech.

Tisícovka lidí dnes večer protestovala v centru Hradce Králové proti zvolení poslance za KSČM Zdeňka Ondráčka do čela komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sboru (GIBS). Před listopadem 1989 zasahoval proti protirežimním demonstracím. Lidé protestovali i proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO), který je stále veden ve svazcích StB jako agent a je trestně stíhán pro podezření z dotačního podvodu v souvislosti s farmou Čapí hnízdo.

Témata:  lidé Češi demonstrace demonstrace proti Ondráčkovi

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy