Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud řeší střelbu u tábora pro romské dětí

Romské děti
Romské děti
Foto: Reprofoto ČT

Děčín - Případ střelby do vzduchu u tábora romského sboru bude děčínský soud projednávat minimálně do června. Blízcí obžalovaného Martina Kouta dnes vypověděli, že s hlukem ze sousedního rekreačního střediska se potýkají dlouhá léta.

Soud potrestal Kouta původně trestním příkazem. Muž proti němu podal odpor, a proto soudce nařídil hlavní líčení. Státní zástupce viní Kouta z výtržnictví. Podle právní kvalifikace případu mu hrozí až dva roky vězení.

Incident se odehrál v létě 2016 v Jiřetíně pod Jedlovou, kde byl na táboře romský sbor. "Děti byly pochopitelně bujaré, takže výskaly, samotné proběhnutí kolem sousedova domu ovšem trvalo asi minutu. Ten pán na ně ovšem vylítl a začal na ně pokřikovat: 'Vy černý cigáni běžte do ...', a podobná hesla. Pak vystřelil do vzduchu," uvedla již dříve vedoucí romského sboru Ida Kelarová.

Kout se hájí tím, že do vzduchu střílel v rámci výcviku svého psa. Jeho rodina v domě žije asi osm let, předtím nemovitost sloužila jako rodinná chalupa. Koutova manželka dnes u soudu řekla, že hluk z rekreačního areálu, se kterým sousedí, je dlouhodobý. "Hluk je tam sedm až osm měsíců v roce. Opakovaně jsme to řešili i s majitelem, ale k ničemu to nevedlo," uvedla u soudu.

V areálu se podle ní střídají školy v přírodě, dětské tábory či oslavy a svatby a hluk je často do pozdních nočních hodin. "Manžel si někdy bere i prášky na spaní a špunty do uší, aby se vyspal," doplnila jeho manželka. Na dotaz soudu rodina uvedla, že hlučnost řešila jen stížnostmi, občanskoprávní žalobu nikdy nepodala.

Témata:  romové dětské tábory Ústecký kraj

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy