reklama

Garanční ústavně-právní výbor už dřív doporučil v novele škrtnout navrhovanou možnost domáhat se u Ústavního soudu zrušení zákona nebo jeho části i dávat veřejné žaloby kvůli diskriminaci. Výhrady k rozšíření pravomocí ombudsmana zaznívají vedle opozice i od poslanců ČSSD, ANO a KDU-ČSL.

Pokud by Sněmovna vypuštění obou nových pravomocí z předlohy neschválila, výbor doporučil přijmout jejich omezení. Antidiskriminační žaloby by ochránce práv mohl dát jen tehdy, pokud na toto porušení zákona narazí při své činnosti. Diskriminace by se navíc musela týkat většího počtu lidí nebo by jí musel být vážně ohrožen veřejný zájem. Ombudsman by se taky musel nejprve pokusit o nápravu jinými prostředky, které může využívat.

Návrhy Ústavnímu soudu na zrušení zákonů nebo jejich částí by mohl ombudsman podávat podle doporučení právního výboru až po projednání ve sněmovním petičním výboru.

Sněmovna by podle stanoviska právního výboru měla navíc schválit úpravu, podle které by si úřad ombudsmana nemohl zjišťovat informace u věcí ve své působnosti u soukromých subjektů. Do předlohy by naopak mohla doplnit působnost ombudsmana ohledně dodržování práv zdravotně postižených lidí.