Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

GIBS: Policie při zatčení Sáliha Muslima v Praze nepochybila

Policie ČR, ilustrační fotografie
Policie ČR, ilustrační fotografie
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Praha - Při nedávném zadržení kurdského politika Sáliha Muslima v Praze čeští policisté nepochybili a nespáchali žádný trestný čin. Jednali na základě souhlasu pražského městského státního zastupitelství, které mělo k dispozici všechny informace týkající se zadržené osoby.

ČTK to dnes řekl mluvčí Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Ivo Mitáček. Inspekce se případem zabývala na základě podnětu, který podal ministr vnitra Lubomír Metnar (za ANO). Šetření bylo ukončeno minulý týden a výsledky byly odeslény ministrovi.

Městské státní zastupitelství v Praze dostalo žádost o zatčení a vydání Muslima, kterou zaslala turecká policie české policii. Policisté podle mluvčího GIBS jednali na základě souhlasu státních zástupců, kteří byli seznámeni se všemi okolnostmi o osobě, která měla být zatčena. Policisté pak Muslima zadržela na základě zákona o mezinárodní justiční spolupráci ve věcech trestních. „Nebylo zjištěno podezření ze spáchání trestného činu," dodal Mitáček.

Turecko sedmašedesátiletého syrského Kurda Muslima považuje za teroristu, zatímco podle Kurdů je hrdinou v boji proti samozvanému Islámskému státu. Politik byl v Praze zadržen po čtyři dny. Soud ho propustil na svobodu 27. února. Turci nyní mohou do 40 dní od zadržení podat k českému ministerstvu spravedlnosti oficiální žádost o vydání.

Jeho zatčení a následné propuštění mělo za následek diplomatickou roztržku. Turecko poslalo Česku nótu. České ministerstvo zahraničí v reakci odmítlo turecké nařčení, že by Česko podporovalo propuštěním politika mezinárodní terorismus.

Do loňska patřil Muslim k vedení syrské Sjednocené demokratické strany (PYD). Podle Ankary je tato strana napojená na tureckou separatistickou Stranu kurdských pracujících (PKK) řazenou k teroristickým organizacím. Ankara viní Muslima z narušování jednoty a územní celistvosti státu, z vraždy, pokusu o vraždu a z ničení veřejného majetku.

Témata:  Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Policie ČR Turecko Salih Muslim Muhammad

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy