Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komentář: Špiní Českou televizi, když ale přijde na lámání chleba, zaleknou se o ní diskutovat

Petr Dvořák vyvrátil většinu lží Jaromíra Soukupa, osobně mu čelit nemusel.
Petr Dvořák vyvrátil většinu lží Jaromíra Soukupa, osobně mu čelit nemusel.
Foto: Česká televize

KOMENTÁŘ MIROSLAVA HORKÉHO – Česká televize vyzvala své největší kritiky k diskuzi v pořadu přímo s jejím ředitelem Petrem Dvořákem. Plejáda odpůrců veřejnoprávního média od Martina Kolovratníka (ANO) po šéfa TV Barrandov Jaromíra Soukupa ale pozvání nepřijala. Oslovení kritici ČT se tak stali pouhými pomyslnými křiklouny tam vzadu, jak své názorové odpůrce označuje prezident Miloš Zeman, a přenechali celých devadesát minut Dvořákovi, aby Českou televizi obhájil.

Česká televize vyzvala své největší kritiky k diskuzi v pořadu přímo s jejím ředitelem Petrem Dvořákem. Plejáda odpůrců veřejnoprávního média od Martina Kolovratníka (ANO) po šéfa TV Barrandov ale pozvání nepřijala. Oslovení kritici ČT se tak stali pouhými pomyslnými křiklouny tam vzadu, jak své názorové odpůrce označuje prezident Miloš Zeman, a přenechali celých devadesát minut Dvořákovi, aby Českou televizi obhájil.

V pondělní „Devadesátce“ na ČT 24 generální ředitel Petr Dvořák hájil veřejnoprávní médium ať už proti kritice prezidenta Miloše Zemana, tak proti výrokům některých politiků, ale zejména generálního ředitele komerční televize Jaromíra Soukupa. Ten, ač má na své televizi několik pořadů, odmítl přijít. Zalekl se přímé konfrontace, a věděl proč. Soukup totiž ve svých pořadech na veřejnoprávní médium ustavičně útočí. Neříká však celou pravdu. Veřejnosti například namlouvá, že koncesionářské poplatky musí platit úplně každý (což není pravda, platí se jeden poplatek za domácnost, nevlastníte-li žádný televizní přijímač, platit nemusíte). Vybranou sumu z koncesionářských poplatků navíc o 300 milionů přestřelil. Dezinformace a nepřesnosti moderátor chrlí v několika pořadech, jež mají statisícové sledovanosti.

Soukup se do přímého střetu s Dvořákem údajně nechtěl pustit proto, že ČT nezveřejňuje všechny smlouvy a on by tak do studia nemohl přijít zcela připravený. Zajímavé, že je připravený na celý pořad o kritice ČT na Barrandově. Dvořák navíc hned v úvodu Devadesátky upřesnil, že ČT zveřejňuje všechny smlouvy, které jí Zákon o registru smluv ukládá, a i některé navíc.

Soukup ale není jediným kritikem, který zařadil zpátečku a do diskuze s Dvořákem nepřišel. Nedostavil se ani poslanec za hnutí ANO Martin Kolovratník, který dlouhodobě volá po řešení otázky České televizi ve sněmovním výboru. Obhájit svá slova nepřišel čerstvý místopředseda ČSSD Jiří Zimola. Ten na svůj Facebook píše, že ČT má dlouhodobé problémy, které pokud se nebudou řešit, tak „k ohrožení demokracie nakonec může skutečně dojít“. Nepřišel ani další zástupce hnutí ANO, poslanec Stanislav Berkovec.

Nabízí se otázka, proč například Soukup hlasitě kritizuje televizi, ale pak odmítne přijít do pořadu, který většinu výhrad ČT srozumitelnými argumenty vyvrátil. Spíše to pak působí jako účelné tažení proti ČT, které má uspokojit velkou část veřejnosti, která ráda uslyší, co dělá Česká televize špatně. Soukup se tím nicméně řadí ke „křiklounům“, kteří jen křičí, když ale mají argumentovat v seriózní diskuzi, stáhnou ocas. Tak mimo jiné nazývá své kritiky s oblibou prezident Miloš Zeman, který si v Týdnu s prezidentem notuje právě se Soukupem v kritice ČT. Abychom byli vyvážení, dodejme, že i Jaromír Soukup zval do svého Duelu Petra Dvořáka. Ten však po analýze několika dílů usoudil, že do diskuze, které jsou vedené určitým směrem, kde by měl čelit „výmyslům, lžím, dezinformacím“, raději nepřijde. V takovém formátu se totiž těžko předkládají relevantní argumenty.

Témata:  Česká televize komentář Petr Dvořák TV Barrandov Jiří Zimola Miloš Zeman

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy