Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Praze se protestovalo proti zpochybňování romského holokaustu. "Okamura - noční můra", skandovali lidé

Zemanovo vítězství ve volbě prezidenta 2018
Zemanovo vítězství ve volbě prezidenta 2018
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - V parku na pražském Klárově poblíž sídla vlády se dnes konal protest proti rasismu a zpochybňování romského holokaustu. Navzdory mrazivému počasí a sněhu dorazily demonstrovat desítky lidí včetně rodin s malými dětmi.

Z hloučku, nad kterým vlály vlajky Česka i EU, se ozývaly kritické výkřiky především na adresu místopředsedy Sněmovny Tomia Okamury (SPD). Podle demonstrantů je rasista a lidé jako on nepatří do Parlamentu.

Mezi skandovanými hesly zaznělo "Stop Okamurovi", "Okamura - noční můra" nebo "Okamura pryč". Dav ale kritizoval i premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO). Na jednom z transparentů například stálo, že fašismus vytvářejí "oligarcha Babiš", "neonacista Okamura" a "autoritář (Miloš) Zeman".

V projevech organizátorů a hostů akce mimo jiné zaznělo, že romský holokaust jako první zpochybnil bývalý prezident Václav Klaus a od té doby prý mají politici pocit, že se to smí. "Nechceme si tu jen stěžovat. Chceme sjednocovat a najít společnou řeč," uvedli iniciátoři protestu.

Před romskou hymnou, kterou zahrála skupina Bangas, také upozornili, že pro bezpečnost Romů mohou představovat velké riziko snahy o vystoupení Česka z Evropské unie. Shromážděné rovněž varovali před možným dopadem zákona a obecném referendu a zákona o přímé volbě starostů. Druhá z norem by podle řečníků způsobila, že by si kandidáti na starosty před volbami populisticky vybrali za téma situaci v místních ghettech.

"Pokud nebudeme protestovat proti rasismu a zpochybňování romského holokaustu, budou taková vyjádření na denním pořádku a řady stoupenců neonacismu a fašistické ideologie se budou rozrůstat," uvedl na webuRomea Emil Voráč, ředitel organizace Khamoro, která dnešní protest pořádala.

"Mnoho Romů si neuvědomuje, jaká nastala situace a kdo je vlastně ve vedení České republiky. Někteří Romové zřejmě zaspali a většina Romů jen pláče a stěžuje si," doplnil předseda Europe Roma Ladislav Baláž, podle nějž nemá Okamura ve vedení Sněmovny co dělat.

Témata:  romové holocaust Tomio Okamura Praha

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy