reklama

Před školami a na protestních demonstracích v Praze, Brně, Ostravě, Plzni, Českých Budějovicích, Olomouci, Hradci Králové a dalších větších městech se sešly dohromady tisíce mladých lidí.  V projevech, na transparentech a na sociálních sítích studenti kritizovali přístup vrcholných politiků k ústavě či vůči médiím, zejména prezidenta Miloše Zemana a premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO).

Klaus mladší pro takové akce pochopení nemá, „Politika do škol nepatří. Lidé (klidně gymnazisté) mají bojovat v kampani, podporovat kandidáty, kterým věří (aby porazili ty, jimž nevěří). Nikoli pak protestovat proti výsledkům voleb. Je s podivem, že lidé, kteří se jak čert kříže bojí referenda (třeba o Evropské unii), se pak bezostyšně zaštiťují názorem „lidu“: když naženou na ulici větší či menší dav,“ uvedl poslanec pro Reflex.

„Ve školách je to zcela špatně, protože se tam má každé dítě cítit bezpečně a svobodně. Jak se asi může cítit děcko, jehož rodiče třeba volí Babiše či Zemana, ale „škola jde demonstrovat“. Třeba někde v Praze. V opačném gardu si to představte třeba v Havířově. Do škol tohle nepatří,“ dodal Klaus mladší.

Kalousek naopak studentskou stávku podpořil a dokonce se jí osobně zúčastnil. „Stávka studentů před Vysokou školou ekonomickou. Jejich statečný postoj je velkou inspirací pro každého, kdo si omezováním Ústavy nechce nechat omezit svoji vlastní svobodu,“ uvedl na sociálních sítích. Ve čtvrtek Kalousek, který přidal i fotku, na které stojí mezi studenty.

Klausova slova na něj proto zapůsobila jako rudý hadr. „Pane poslanče Václave Klaus ml., Váš otec byl členem první polistopadové vlády svobodného Československa, která vznikla po studentských protestech. Měl jsem tu čest být u toho a být vděčný těm studentům i té vládě. Z Vás je mi teď fyzicky nevolno...“ vzkázal mu šéf poslanců TOP 09.

Výzvu nazvanou #VyjdiVen iniciovali studenti pražské DAMU. Stávka podle nich nemá zpochybňovat volební výsledek, ale má dát najevo, že studentům není lhostejný současný vývoj země. Dnešní protest nemá být jednorázovou akcí, ale dlouhodobou snahou studentů usilovat o lepší politickou kulturu v zemi.