Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čeští politici hodnotí ruské volby. Manipulace, propaganda a očekávaný výsledek

Vladimír Putin
Vladimír Putin
Foto: kremlin.ru

Praha - Ruské prezidentské volby dopadly dle očekávání. Na tom se shodují mimo jiné i čeští politici.

"Výsledek není žádným překvapením. Opoziční předák Navalnyj byl pro jistotu vyřazen ještě před volbou, voleb se tak zúčastnili pouze kandidáti bez naděje na úspěch," řekl ČTK poslanec Pirátů a stranický odborník na zahraniční politiku Mikuláš Peksa. "Zbývá pouze otázka, jestli volby rozhodla spíše státní propaganda nebo manipulace s hlasovacími lístky," doplnil.

"Ruské prezidentské volby dopadly dle očekávání. Potvrzuje se, že demokracie není jen nějaký volební mechanismus, vyžaduje více. Ruskou volbu plně respektujeme, naší volbou je nedostat se pod vliv Ruska. A chceme, aby toto zase respektovalo Rusko - i to putinovské," uvedl na twitteru předseda ODS Petr Fiala.

O volebních podvodech mluví i předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Místopředsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová zase upozornila na omezení volební soutěže. "‏V Rusku o víkendu neproběhly demokratické volby. Neexistuje tam totiž volná politická soutěž. Putin získal hlasů tolik, kolik sám chtěl a vyhrál. My se musíme snažit, aby nevyhrával u nás," napsala na twitteru.

Předseda KSČM Vojtěch Filip na stranickém webu Putinovi gratuloval. "Dovolte mi popřát Vladimiru Putinovi k vítězství v prezidentských volbách. Dostavil se předpokládaný výsledek. Rusko je bezesporu významným hráčem na světovém politickém poli a já věřím, že s Českou republikou budou i nadále udržovány korektní vztahy," napsal.

Témata:  Vladimír Putin Rusko volby v Rusku Česká republika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 20:44

Stoltenberg: Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy

Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy. Prohlásil to v úterý na návštěvě Polska generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy