Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bude Rath odškodněn za vlečení v poutech? Soud byl odročen na duben

Rath, David
Rath, David
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Obvodní soud pro Prahu 2 dnes odročil na duben projednávání žaloby Davida Ratha, který chce po státu 30 tisíc korun za to, že byl k soudu kvůli údajné korupci podle svých slov "vlečen v poutech".

Rath původně požadoval dalších 60.000 korun za náklady, které mu podle něj vznikly v souvislosti s nezákonnou vazbou. Tuto část žaloby loni v říjnu pravomocně zamítl pražský městský soud. Požadavek za vedení v poutech, který měl být dnes projednáván, tehdy městský soud vrátil k obvodnímu soudu zpět. Ministerstvo exhejtmanovi v minulosti přiznalo 19.000 korun, Rath v žalobě trval na proplacení zbytku.

Soudkyně Zuzana Šmídová dnes po necelé půlhodině jednání odročila kvůli tomu, že chtěla Ratha vyslechnout, ten se ale nedostavil, protože mu nebylo doručeno předvolání. Obě strany sporu upozornila, že další svědky již vyslýchat nebude. Není proto vyloučené, že po Rathově výslechu rozhodne.

Jednání je odročeno na 16. dubna, mimo jiné proto, aby nekolidovalo s hlavním líčením v Rathově korupční kauze, kde v úterý začnou závěrečné návrhy.

Bývalého středočeského hejtmana zadržela policie v květnu 2012 a soud ho poslal do vazby, odkud byl propuštěn v listopadu 2013. Ústavní soud v lednu 2014 vydal nález, že Rath byl ve vazbě nejméně od června 2013 protiprávně. Ratha uznal středočeský krajský soud v červenci 2015 vinným z přijímání úplatků a nepravomocně mu uložil 8,5 roku vězení. 

Témata:  David Rath 1 soudy EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy