Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kontrola EET či hazardu? Rezort financí chce nasadit celníky s falešnou identitou

Placení, tržby, ilustrační foto
Placení, tržby, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Ministerstvo financí chce, aby od příštího roku mohli celníci vystupovat pod falešnou identitou třeba i při kontrolách elektronické evidence tržeb (EET) nebo hazardních her. Zdůvodňuje to jejich ochranou.

Ministerstvo financí záměr začlenilo do navrhovaného balíčku zákonů o daních pro rok 2019. Doklady s falešnou identitou mohou celníci využívat už dnes, ale jen při vyšetřování trestných činů, kdy zasahují podobně jako policie.

Celníci spadají pod ministerstvo financí, vedle EET řeší podvody při obchodech, pašování zboží přes hranice nebo zaměstnávání cizinců. Rozšíření možnosti vystupovat pod falešnou identitou zdůvodňuje ministerstvo tím, že chce celníky chránit.

Předložení pravého dokladu může podle ministerstva celníky při kontrolách prozradit, dávají také k dispozici své osobní údaje, například adresu trvalého bydliště uvedenou v občanském průkazu. "Prokazovat se musí tam, kde se hrají hazardní hry nebo poskytují ubytovací služby," uvedl pro Hospodářské noviny mluvčí ministerstva financí Jakub Vintrlík.

Původně ministerstvo financí chtělo, aby byly pravomoci celníků ještě širší. Měli mít například možnost zřizovat si kanceláře či listiny pod cizími jmény. Takové krytí by mohlo usnadnit kontroly podezřelých podniků. Návrh se ale nelíbil ministerstvu vnitra. Námitky má také Komora daňových poradců ČR. "Rozšíření takových pravomocí na běžnou činnost příslušníků celní správy považujeme za příliš velký zásah do svobod a práv jednotlivců," uvedla.

Větší pravomoci celníků od roku 2013 podporuje nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Celní správa by se ale na to podle něj musela pečlivě připravit.

Témata:  celníci Ministerstvo financí České republiky zákony elektronická evidence tržeb

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy